Σπίτια στο σφυρί για «ένα κομμάτι ψωμί»

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κρίση στην αγορά ακινήτων. Χιλιάδες επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν προβλήματα ρευστότητας και να αναγκάζονται να βγάλουν στο. σφυρί την περιουσία τους.

Όπως γράφει το “Εθνος”, τους τελευταίους μήνες της μεγάλης κρίσης έχουν εμφανιστεί στην αγορά φαινόμενα ακόμη και ενεχυρίασης…..
ακινήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθούν χρήματα. Ενα άτυπο ενεχυροδανειστήριο έχει δημιουργηθεί, το οποίο, σε ορισμένες συμφωνίες, εκμεταλλεύεται την ανάγκη πολλών ιδιοκτητών ακινήτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, τις λιγότερες φυσικά, λειτουργούν ως σωτήρες ανθρώπων που έχουν πολλά χρέη. Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν την ακίνητη περιουσία τους ενέχυρο, κάνοντας τις λεγόμενες αυτοσυμβάσεις.

Ετσι, κάποιος με οικονομικά προβλήματα βρίσκει αγοραστή και του πουλάει ένα ακίνητο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική του αξία. Υπογράφουν ένα προσύμφωνο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (συνήθως λίγων μηνών) κατά την οποία ο πωλητής έχει δικαίωμα να εμφανιστεί και να πληρώσει το χρέος του. Αν δεν το κάνει, τότε ο αγοραστής μπορεί να κάνει μονομερώς οριστικό συμβόλαιο και να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του.

Επειδή, η πώληση ακινήτου κάτω από την αντικειμενική αξία είναι παράνομη και δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, ακολουθείται η εξής πρακτική: Στο προσύμφωνο μπαίνει ως τιμή πώλησης η αντικειμενική ή κάποια πολύ κοντά σ’ αυτήν.

Ωστόσο, υπάρχουν και κρυφές συμφωνίες για πώληση σε τιμή χαμηλότερη κατά 20%-30% ή και περισσότερο.

1 ΑΥΤΟΣΥΜΒΑΣΗ
Ο μαγικός όρος που χρησιμοποιείται εσχάτως στην κτηματαγορά είναι η αυτοσύμβαση. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτοσύμβαση είναι η υπογραφή προσυμφώνου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το οριστικό συμβόλαιο. Αν δεν εμφανιστεί ο πωλητής, τότε ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μόνος του στη σύνταξη του οριστικού και αμετάκλητου συμβολαίου.

2 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Πολλοί επιτήδειοι έχουν συστήσει εταιρείες που δανείζουν με ενέχυρο ή υποθήκη κάποιο ακίνητο, ένα αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Διαφημίζουν την ευκολία που έχουν να εξασφαλίσουν ρευστό, τονίζουν τις αδυναμίες των τραπεζών που αρνούνται ή καθυστερούν τα δάνεια και με τον τρόπο αυτό «τσιμπάνε» πελάτες – απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.

3 ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ
Διαμέρισμα εμπορικής αξίας 250.000 ευρώ και αντικειμενικής 190.000 πουλήθηκε μόλις 120.000 ευρώ καθώς τόσα είχε ανάγκη ο πωλητής, που δεν εμφανίστηκε ποτέ μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, δίνοντας το δικαίωμα στον αγοραστή- δανειστή να προχωρήσει σε οριστικό συμβόλαιο. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ πουλήθηκε μόλις 90 χιλ. ευρώ.

Σπίτια στο σφυρί για «ένα κομμάτι ψωμί»

Η έλλειψη ρευστού αναγκάζει κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να καταφύγουν στις αυτοσυμβάσεις.

Το φαινόμενο της αυτοσύμβασης δεν είναι τωρινό αλλά δεν γίνονταν κάτω από την πίεση χρεών που μπορούν να οδηγήσουν στη φυλακή τον ιδιοκτήτη ακινήτων, αλλά για φορολογικούς λόγους ή για μεταβίβαση μεταξύ ενός νομικού προσώπου σε άλλο.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του το “Εθνος”, κτηματομεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων επεσήμαναν ότι υπάρχουν δεκάδες συμβόλαια για ενέχυρο τους τελευταίους μήνες.

Οι περισσότεροι πωλητές είναι έμποροι που καταστράφηκαν «πνιγμένοι» στα χρέη, υπάρχουν, όμως, και άλλοι επαγγελματίες όπως μικροεργολάβοι που έχουν δανεικά αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν ακίνητα και κατασκευαστές που είναι στο. περίμενε για να εισπράξουν από το Δημόσιο.

Μας ανέφεραν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που χρειάζονταν άμεσα 150.000 ευρώ και υπέγραψαν προσύμφωνο πώλησης ακινήτου που κόστιζε τα διπλάσια.

Ομως, οι αγοραστές ζητούσαν και υπερβολικά επιτόκια για τα δανεικά, με αποτέλεσμα να πάρουν τελικά το ακίνητο για «ένα κομμάτι ψωμί».

NEWSN.WORDPRESS.COM

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

6 Comments

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑ

    Φίλοι μου έχετε ξεφύγει από το παρόν θέμα : Σπίτια στο σφυρί για ένα κομμάτι ψωμί.!
    Για την εκλογολογία απαντήστε σε θέμα που να αφορά τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, που προσωπικά δεν διαφωνώ, καθότι η πλειοψηφία του κόσμου, 10% ΑΚΥΡΑ, 4% ΛΕΥΚΑ, Κ 40% ΑΠΟΧΗ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΕΨΙΑΣ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ…
    Ας ανατρέξουμε στην Ιστορία μας, ο Καποδίστριας που δεν δέχτηκε να σπαταλήσει Δημόσιο Χρήμα, δεν δέχτηκε να γίνονται σπατάλες στο τότε νεοιδρυθέν Ελληνικός Κράτος, ήταν καταπέλτης και το εφάρμοσε για την μη σπατάληση Δημοσίου Χρήματος, τόσο δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα ο ίδιος, όσο Επιβάλλοντάς το, στους Δικούς του κυβερνώντες τότε…Ποιοι τον σκότωσαν "γι΄αυτό το αμάρτημά του"? Οι Δικοί του άνθρωποι ..που διαφωνούσαν με το αυτονόητο για το Καλό των Πολύπαθων Ελλήνων μετά από τα 500χρ. σκλαβιάς από τους Τούρκους,Το Καλό της Ελλάδας, μπροστά στα συμφέροντά τους, το έγραψαν στα αρχαιότερα των υποδημάτων τους.! Δυστυχώς, από Τότε ως και Σήμερα 2010, ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ΄ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! Αν αυτό το εμπεδώσουμε ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είμαστε Δύναμη και μπορούμε ν΄αλλάξουμε τα Πάντα..Θέλουμε?Μπορούμε!..Η Αποχή δηλώνει όχι ότι Ανεχόμαστε, αλλά ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ!..κι ο Νοών Νοείτω!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΕ.. ΠΟΛΕΜΟ ….ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΛΑΚΕΣ!!!!!ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΙ
    ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ….ΦΟΒΟΥ
    ΤΙ ΤΟ ΕΥΡΩ,…..
    ΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ…ΤΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ…ΤΙ Ο ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ!!
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΖΩΑ!ΟΛΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
    ΨΗΦΙΣΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑ
    ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Τ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ
    ΔΕ
    ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙΣ ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΙ ΛΕΩ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ????????
    ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ
    ΛΙΓΑ ΧΟΡΤΑ ΚΥΝΗΓΙ ΨΑΡΕΜΑ!!!!! ΑΕΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.

    Reply
  4. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑ

    Κύριε Ανώνυμε των 6.14 μ.μ.,ελπίζω να μην αναφέρεστε σε μένα που γράφω και μάλιστα επώνυμα το παραπάνω σχόλιο. ΄Οσο για την αποχή των Πολιτών από την Κάλπη Ακριβώς Εκφράζει Εμφανέστατα τη Γενική Διαμαρτυρία και Αντίδραση ΄Ολων ανεξαιρέτως των Ελλήνων Πολιτών για όλα τα Προβλήματα που μαστίζουν όλους μας και την Ελλάδα, ειδικά από την μεταπολίτευση και μετά, που τουλάχιστον όσοι είμαστε γεννημένοι τη δεκαετία του 60, Περιμέναμε και με τους αγώνες που δώσανε οι Πατεράδες μας και Εμείς, Μία Καλύτερη Ελλάδα, Με Διαφάνεια σε ΄Ολα, με Επενδύσεις και όχι με δάνεια..Γιατί κι εγώ το προσωπικό μου δράμα, ξέρετε, έγκειται ότι ο κ…τάδε, βασίστηκε με ξένα κόλλυβα για να κάνει ..μνημόσυνο…Αυτό δεν Γίνεται Ποτέ κ Πουθενά με Την Κοινή Λογική, έτσι τώρα είμαστε όλοι ιθύνοντες και Μη, στην Ελλάδα της Παρακμής και του Μνημονίου του Δ.Ν.Τ. Το 40% της Αποχής και πλέον, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Και αυτό, γιατί πολλοί εργαζόμενοι σαν και μένα αδαείς και καλόπιστοι που στηρίξανε με ένα μισθό, βρεθήκαμε στο Δρόμο Χωρίς Ουσιαστικά Να Ευθυνόμαστε! Παρακαλώ Σεβαστείτε το, αν έχετε την στοιχειώδη παιδεία και ανθρώπινη ευαισθησία και καλοσύνη..

    Reply
  5. Ανώνυμος

    den pirazei , ama den sas aresoun auta pou ginonte se auton ton topo , kante apoxi , tha ta ftiaksoun aloi gia esas ta provlimata. Oi sapioi politikoi tha figoun monoi tous. Oi trapezes tha sas lipithoun kai den tha sas kanoun eksoseis. Afou eiste zwa. Sinexiste na apexete apo ta dromena tou topo, h nea moda, oi ellines apexoun, oi prodotes kivernan me 10% epi tou sinolou.

    Reply
  6. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑ

    Πολύ μεγάλη προσοχή σε όλους! ΄Οχι ανοίγματα σε εμπόρους. Κατανοούμε τη δουλειά τους, τη χρόνια προσφορά τους, την καθημερινή δυσκολία σε κάθε οικονομικό τομέα που αντιμετωπίζουν, αλλά ας προλαβαίνουν το πρόβλημα στην αρχή του. ΄Οταν βλέπουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν ανταπεξέρχονται, όσο γίνεται, να προλαβαίνουν εγκαίρως με δικά τους μέτρα και μέσα να βγαίνουν από τη δίνη του προβλήματος. Εν ανάγκη είναι καλύτερα να βγαίνουν προς αναζήτηση της οποιασδήποτε άλλης απασχόλησης, παρά να δίνουν ένα ακίνητο, στην κυριολεξία για ένα κομμάτι ψωμί.. Είναι άδικο και άστοχο, δημιουργεί σοβαρά αξεπέραστα προβλήματα, χαλάει τον ιστό της οικογένειας, έχουν διαλυθεί σπίτια, πολλές φορές και για το περιβόητο όνομα ή το "Εγώ" ορισμένων ελευθέρων επαγγελματιών, που για τους όποιους δικούς τους επαγγελματικούς λόγους, ή τους σοβαρούς λόγους της οικονομικής κρίσης στην αγορά τα τελευταία χρόνια, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υποχρεώσεών τους, πληρωμή ενοικίων καταστημάτων, ΤΕΒΕ, εφορίας, υπαλλήλων, ΙΚΑ, λογαριασμών, πόσο μάλλον στις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών τους. Είμαι παθούσα πρώην σύζυγος ελεύθερου επαγγελματία, και βρέθηκα "καλή τη πίστη" κυριολεκτικά στο δρόμο πριν 13 χρόνια στις 3/12/1997. Η οικογένειά μου διαλύθηκε. Δεν θέλω κανένας άνθρωπος να "Ανηφορίζει" αυτό το ..Γολγοθά. Είναι απροσπέλαστος και αξεπέραστος.. Καλύτερα ένα μεροκάματο οπουδήποτε, παρά υπερφίαλοι εντυπωσιασμοί και η οικογένεια να δυστυχεί και τέλος να διαλύεται οριστικά και αμετάκλητα. Ας κυριαρχεί Ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ, η Κοινή Λογική.. και η Ευαισθησία στο Πυρήνα της οικογένειας, διότι αυτό "δεν ξαναχτίζεται ποτέ"…

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *