Αυτοκρατορία μ’ ένα πιάτο φακή

Ο Τζέρι Μπας αγόρασε τους Λέικερς το 1979 καταβάλλοντας ως αντίτιμο ένα πιάτο φακή: 16 εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, με 16 εκατομμύρια δολάρια αγοράζει κανείς το συμβόλαιο του εφεδρικού σέντερ της ομάδας, ή την πιο εύκολη από τις Laker Girls, με το συμπάθιο.

Η ιστορία του Τζέρι Μπας, του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία που έχτισε…
μία αυτοκρατορία, αποτελεί την επιτομή του «αμερικανικού ονείρου». Ο θάνατός του, την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 80 ετών, άφησε τους Λέικερς στο νούμερο 1 της λίστας με τα φιλέτα του παγκόσμιου μπάσκετ. Το περιοδικό «Forbes» υπολόγισε την αντικειμενική τους αξία σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Μόνο οι Νιου Γιορκ Νικς μπορούν να συναγωνιστούν αυτά τα μεγέθη. Αλλά οι Νικς δεν κέρδισαν 10 πρωταθλήματα τις τελευταίες 3 δεκαετίες…

Το ΝΒΑ του 1979 ήταν ένας διαφορετικός, αραιοκατοικημένος και βρόμικος πλανήτης σε σύγκριση με την υπέρλαμπρη ναυαρχίδα του 21ου αιώνα. Τα ναρκωτικά έκαναν θραύση και οι χορηγοί δεν άγγιζαν τις ομάδες του ούτε με τηλεγραφόξυλο. Η τηλεόραση έδειχνε τους αγώνες των πλέι οφ σε μαγνητοσκόπηση, τους υπόλοιπους καθόλου. Τα κακοφωτισμένα γήπεδα γέμιζαν σπανίως. Δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη παίκτες με το προσωνύμιο «Μάτζικ». Ηταν το πρωτάθλημα των γκάνγκστερ και των χαπακωμένων.

Ο Τζέρι Μπας ήταν ένας χημικός που έχτιζε βήμα βήμα την περιουσία του, ξεκινώντας από μία επένδυση 1.000 δολαρίων σε πολυκατοικία του Λος Αντζελες στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Οταν είδε ότι το χιλιαρικάκι αβγάτισε, άφησε κατά μέρος τους δοκιμαστικούς σωλήνες των σπουδών του και αφιέρωσε όλη του τη δραστηριότητα στην ακίνητη περιουσία. Το 1979 είχε μαζέψει αρκετό χρήμα για να αγοράσει την έπαυλη της ηθοποιού Μαίρης Πίκφορντ στο Μπέβερλι Χιλς και να περάσει στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων. Δεν ήταν παρά μία κίνηση γνωριμίας.

Οι Λέικερς είχαν ήδη στις τάξεις τους τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, αλλά δυσκολεύονταν να φτάσουν στην κορυφή. Η άνοιξη του ’79 σηματοδότησε και τη δική τους άνοιξη, αφού τους έδωσε το νούμερο 1 του ντραφτ και έφερε στο δρόμο τους το χαμογελαστό μάγο από το Μίσιγκαν.

Το ίδιο καλοκαίρι κατέφθασε στο ΝΒΑ το αντίπαλον δέος του Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ. Ο πανέξυπνος Μπας κατάλαβε ότι το δίδυμο μπορούσε να διώξει τα σύννεφα και χτύπησε στην καρωτίδα. Το κονσόρτσιουμ που συγκροτήθηκε από τον ίδιο πλήρωσε 66 εκατ. δολάρια και αγόρασε από τον Τζακ Κεντ Κουκ τους Λος Αντζελες Λέικερς (των οποίων η επιμέρους αξία υπολογίστηκε σε 16 εκατομμύρια, περίπου 213 σημερινά), τους Λος Αντζελες Κινγκς του χόκεϊ, το «Φόρουμ» όπου συστεγάζονταν οι δύο ομάδες και ένα αχανές ράντσο στη Σέντραλ Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. Η κίνηση του Μπας χαρακτηρίστηκε τότε ρίσκο. Σήμερα, μοιάζει με «ευκαιρία του αιώνα».

Ακολούθησε η 10ετία του «Showtime», οι παιχταράδες, οι τίτλοι, η γκλαμουριά, ο Πατ Ράιλι, ο Τζακ Νίκολσον, τα κορίτσια, το Χόλιγουντ της πορτοκαλιάς μπάλας, η αντιπαλότητα με τη Βοστόνη, η παγκόσμια έκρηξη του ΝΒΑ. Αργότερα ο Φιλ Τζάκσον, ο Σακίλ, ο Κόμπι, το χτίσιμο του αστραφτερού «Στέιπλς Σέντερ» με τις σουίτες των 300.000 δολαρίων, η επιστροφή στην κορυφή. Ο Μπας πούλησε γρήγορα τους Κινγκς, έφτιαξε ομάδα για το γυναικείο WNBA, ανακαίνισε την αυτοκρατορία του, μπήκε στο Hall Of Fame, έκανε αμύθητη προσωπική περιουσία και έβαλε ένα καινούργιο προσωπικό στοίχημα, πάνω στην πράσινη τσόχα του επαγγελματικού πόκερ.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο 76χρονος τότε μπίζνεσμαν δώρισε 7,5 εκατομμύρια δολάρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου απ’ όπου αποφοίτησε (Σάουθερν Καλιφόρνια), ως φόρο τιμής στα πρώτα σέντσια που κέρδισε όταν ήταν νέος. Ψίχουλα! Η περιουσία του άγγιζε τα 600 εκατομμύρια. Τα ετήσια κέρδη των Λέικερς την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 37 εκατ. δολάρια, μολονότι οι μισθοί των αθλητών πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια.

Πηγή: enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *