Αποφασίζουν συγχωνεύσεις σε νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας;


Συγχωνεύσεις μικρών νοσοκομείων και στην Δυτική Ελλάδα εξετάζει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να επιτύχει τη δραστική μείωση της σπατάλης στον χώρο της τριτοβάθμιας υγείας, άμεσα έως και 2 δις ευρώ συνολικά, που προβλέπει το διετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επίσης έχει προταθεί και η κατάργηση ή η συγχώνευση πέντε Οργανισμών στον χώρο της Υγείας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο μικροσκόπιο για πιθανή συγχώνευση στην Δυτική Ελλάδα, είναι του …

… Πύργου με την Αμαλιάδα και του Αγρινίου με το νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Ερωτηματικό αποτελεί για τους ειδικούς του υπουργείου το νοσοκομείο του Αιγίου καθώς ο ρόλος του σε τροχαία ατυχήματα είναι καίριος. Θυμίζουμε ότι η υγειονομική περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πρωταθλήτρια στα χρέη με ποσό που ξεπερνά κατά πολύ το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Παράλληλα, όμως εξετάζονται ως προς το μέλλον τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου, δεκάδες οργανισμοί- «φαντάσματα» ιδίως στον χώρο της πρόνοιας. Σε κάθε περίπτωση, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί ως οριστικό, η υπουργός διευκρίνισε ότι «οι καταργήσεις ή συγχωνεύσεις θα αποφασίζοντας με το κριτήριο της οικονομίας και του ορθολογισμού των δαπανών, αλλά και με εκείνο της εξυπηρέτησης των πολιτών στο πλαίσιο του συστήματος δημόσιας υγείας» ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζομένων στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση νοσοκομειακούς σχηματισμούς, φορείς υγείας ή πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων έχει προταθεί η κατάργηση ή η συγχώνευση πέντε Οργανισμών οι οποίοι δε λειτουργούν.

Ειδικότερα:

α) Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (μπορεί να καταργηθεί και η αποστολή του να καλυφθεί από άλλες υπάρχουσες δομές του ΥΥΚΑ)
β) Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (μπορεί να συγχωνευθεί με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, ΕΚΕΑ)
γ) Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (μπορεί να συγχωνευθεί με το ΕΚΚΕ)
δ) Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (μπορεί να συγχωνευθεί στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης)
ε) Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (μπορεί να συγχωνευθεί με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης, ΕΚΑ).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *