Ποιο εργοστάσιο πολυεθνικής έκλεισε

 Μπορούν μικρά κουφετάκια να μαζέψουν 120 εκατ. ευρώ; Και όμως ναι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται.

Ο τζίρος που γίνεται στην Ελλάδα όσον αφορά τις τσίχλες και τις καραμέλες είναι της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν και παράγοντες της αγοράς, με τις πρώτες να αποφέρουν περί τα 80 εκατ. ευρώ και τις δεύτερες τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ.

Το βασικότερο δε κανάλι διανομής τους παραμένουν τα περίπτερα σε ποσοστό έως και 60%, ενώ οι υπόλοιπες πωλήσεις διενεργούνται στις υπεραγορές, κατά βάση σούπερ μάρκετ. Κάτι που δεν ισχύει στο εξωτερικό, με τα δεύτερα να πραγματοποιούν την πλειονότητα των πωλήσεών τους. Εξίσου θεαματικό είναι ότι παρά την κρίση, η συγκεκριμένη αγορά που συγκαταλέγεται στις αυθόρμητες, τα χρόνια του μνημονίου όχι μόνο διατήρησε τα μεγέθη της αλλά και τα αύξησε, καθώς όπως λένε επιχειρηματίες για τους περισσότερους καταναλωτές κυρίως οι τσίχλες και λιγότερο οι καραμέλες λειτουργούν και αγχολυτικά.

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία μολονότι υπάρχει στην αγορά -μια τέτοια σημαντική παρουσία είναι η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου- συγκριτικά με τις πολυεθνικές που εμπορεύονται τα προϊόντα τους στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά. Κάτι που δεν ισχύει, όσον αφορά τις καραμέλες, όπου Ελληνες παίκτες με βασικότερους την ΙΟΝ και τον Λάβδα να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους ξένους.

Και ποιο το λουκέτο;
Και μπορεί σήμερα, οι πολυεθνικές να μην διατηρούν παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά μέχρι και τις αρχές του 2014 διατηρούσαν. Φήμες λένε ότι έκλεισε και το εργοστάσιο τσίχλας Adams στο Λουτράκι, όπου παράγονταν και οι καραμέλες Halls (ανήκουν στην Mondelez) και πλέον τα προϊόντα παράγονται σε αγορές του εξωτερικού, όπως στην Τουρκία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *