Αμετάβλητο αναμένεται να αφήσει το επιτόκιό της η ΕΚΤ

Στο 0,5% αναμένεται να αφήσει το επιτόκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων (61 στους 62) που απάντησαν σε σχετική έρευνα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, αμετάβλητο στο 0,5% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο και η Τράπεζα της Αγγλίας- η οποία επίσης συνεδριάζει σήμερα- όπως και τον στόχο της για αγορές ομολόγων ύψους 375 δισ. στερλινών.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των κεντρικών τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη θα βρεθεί το θέμα της αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη μετά την προαναγγελία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας καθώς και η πολιτική αναταραχή στην Πορτογαλία.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανησυχούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι νέες ενδείξεις κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ευρωζώνης, καθώς οι αυξήσεις του κόστους δανεισμού στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον πυρήνα της. Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας με 10ετή ομόλογα αυξήθηκε λιγότερο από 50 μονάδες βάσης (μ.β.) από τις αρχές του Μαΐου, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων ιταλικών και ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 75 μ.β. και 70 μ.β., αντίστοιχα και των πορτογαλικών εκτινάχτηκε πάνω από το 7% για πρώτη φορά φέτος. «Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμφίβολα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που θα έχει με τη συνέντευξη τύπου για να τονίσει ότι η νομισματική πολιτική της θα παραμείνει επεκτατική για μεγάλο διάστημα ακόμη», δήλωσε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας RBC Capital Markets.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 καταγράφει σήμερα άνοδο 0,6%. Ο δείκτης υποχώρησε χθες κατά αντίστοιχο ποσοστό, μετά την παραίτηση του ηγέτη του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Πορτογαλίας κ. Πάολο Πόρτας από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και καθώς η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου είχε υπερβεί τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο κ. Πόρτας θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή της πορτογαλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχος του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου δήλωσε πως ο κ. Πόρτας θα επιδιώξει εγγυήσεις ότι το κόμμα του θα διατηρήσει έλεγχο στην κυβερνητική πολιτική.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *