Οι εθελοντές καθαρίζουν… και οι υπόλοιποι βρωμίζουν!

Θα πάνε ξανά στον υγρότοπο στην εκβολή του Καρτερού όπου είχαν πάει το Μάρτιο, κάποιοι άλλοι είχαν πάει ξανά τον Ιούνιο, όχι με βαριά καρδιά αλλά με μια θλίψη, για το γεγονός ότι άλλοι συμπολίτες δε σεβάστηκαν τον κόπο τους…
και την προσπάθεια τους.

Θα πάνε να μαζέψουν πλαστικά μπουκάλια νερού κι άλλα πολλά που θα μπορούσαν να τα έχουν πάρει μαζί τους φεύγοντας οι επισκέπτες του χώρου. Αλλά συνήθως δεν τα παίρνουν, ούτε από εκεί, ούτε από τις παραλίες.

Τα αφήνουν για «ενθύμιο» βρωμίζοντας τον τόπο. Το WWF

ΕΛΛΑΣ όμως και αρκετοί εθελοντικοί φορείς επιμένουν.

Όχι μόνο για να καθαρίσουν το χώρο – δεν είναι δική τους δουλειά άλλωστε- αλλά για να ευαισθητοποιήσουν όλη την κοινωνία προκειμένου να κάνει το πιο απλό, φεύγοντας να μαζεύει ό,τι αφήνει.

Στον καθαρισμό του Μαρτίου οι εθελοντές μάζεψαν 75 τεράστιες σακούλες απορριμμάτων.

«Τα σκουπίδια είναι το λιγότερο, με τα μπάζα που δεν μπορούμε να μαζέψουμε να δείτε τι γίνεται» είπε στο MadeinCreta η κ. Μαρία Νοΐδου, συντονίστρια εθελοντικών δράσεων για τους νησιωτικούς υγρότοπους, του WWF Ελλάς.

Δεν είναι μόνο η δική της θλίψη, είναι και των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Παιδιά του νηπιαγωγείου που είχαν συμμετάσχει στον καθαρισμό που έγινε τον περασμένο Μάρτιο και είχαν καταχαρεί από το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους. Όταν πήγαν ξανά το καλοκαίρι για μπάνιο στην περιοχή, ζήτησαν από τους γονείς τους, να τραβήξουν φωτογραφίες και τις έστειλαν σημειώνοντας με παράπονο.

«Να! ο αγαπημένος μας , υγρότοπος, και πάλι σκουπίδια».

Το ίδιο παράπονο νιώθουν και οι μεγάλοι όμως που συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες.

«Δε σας κρύβω, με στενοχωρεί πολύ αυτή η κατάσταση. Και δεν στενοχωρεί μόνο εμένα αλλά και τα παιδιά που προσπαθούν και τους εθελοντές.

Μετά τον καθαρισμό, τα παιδιά χαρούμενα έκαναν και σχετικές εργασίες και με κάλεσαν στο σχολείο. Ελάχιστο διάστημα μετά απογοητεύτηκαν, όταν πήγαν ξανά στο ίδιο σημείο.

Εμείς δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την υποχρέωση άλλων φορέων, το κάνουμε όμως για να δώσουμε το παράδειγμα. Μην ξεχνάτε τον Καρτερό τον επισκέπτεται όλο το Ηράκλειο. Τα μέτωπα με τους υγρότοπους είναι πολλά: τα σκουπίδια το ένα, τα μπάζα το άλλο. Αν και υπάρχει νομοθεσία για προστασία και αποκατάσταση, δεν ανταποκρίνονται όλοι. Βρισκόμαστε σε ένα συνεχή αγώνα».

Ο υγρότοπος στην εκβολή του Καρτερού έχει έκταση περίπου 35 στρέμματα και αποτελεί ένα από τους ελάχιστους υγρότοπους μέσα στα όρια του Δήμου Ηρακλείου.

Εκτός από τη σημασία του υγρότοπου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η περιοχή είναι γνωστός καλοκαιρινός προορισμός επισκεπτών ενώ γειτνιάζει με αρχαιολογική περιοχή της Αμνισού.

Παρά τη σημασία της για κατοίκους και επισκέπτες του Ηρακλείου η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υγρότοπος και η παράκτια ζώνη είναι απογοητευτική εξαιτίας και του μεγάλου όγκου απορριμμάτων.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί δυο καθαρισμοί στην περιοχή τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, απορρίμματα έχουν συσσωρευτεί ξανά.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η αλλαγή νοοτροπίας δεν πραγματοποιείται από μέρα σε μέρα και ότι οι δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θέλουν επιμονή για να πετύχουν. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη δράση καθαρισμού»

Στο κάλεσμα του Δικτύου του WWF Ελλάς για την Παρακολούθηση των Υγρότοπων της Κρήτης για διοργάνωση συμβολικής δράσης καθαρισμού με σκοπό την ανάδειξη του υγρότοπου του Καρτερού, ανταποκρίθηκαν 9 οργανώσεις και φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Όλοι μαζί προσπαθούν να αποδείξουν το αυτονόητο: ότι μεταξύ άλλων «οι υγρότοποι της Κρήτης δεν είναι σκουπιδότοποι (!) αλλά περιοχές σημαντικές για το κρητικό τοπίο και διέξοδοι για ξεκούραση και αναψυχή».

Το ραντεβού είναι για αύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 09.00 πμ, στην εκβολή του υγρότοπου του Καρτερού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το WWF ΕΛΛΑΣ στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος «Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης» με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου (Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Ηρακλείου) και τη συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων:

A.T.A.X.T.O.I, Δίκτυο Καρτερού, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηρακλείου, Ομάδα Εθελοντών Πολιτών του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καρτερού- Αγία Φωτεινή, Σύλλογος Εργαζομένων του ΙΤΕ – Ομάδα Εθελοντισμού, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων _ Πρόσκοποι Ηρακλείου και τη Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας.

inews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *