Ανησυχία Γιουνκέρ για το ευρώ


Εξαιτίας του ρυθμού υποχώρησής του, το τελευταίο διάστημα.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε ότι «ανησυχεί» από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιουνκέρ.
Οι δηλώσεις έγιναν προς τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για το συμβούλιο των υπουργών του Eurogroup. Το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα μέχρι τα 1,2235 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, τιμή που είναι….
.

η χαμηλότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εξάλλου, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επέκρινε σφοδρά – χωρίς όμως και να την κατονομάσει – τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε υποστηρίξει ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ εξέθρεψαν οι ίδιες την κερδοσκοπία λόγω των υψηλών ελλειμμάτων τους.

Ο Γιούνκερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις επιπτώσεις που θα έχουν τόσο οι δηλώσεις της Μέρκελ όσο και αυτές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αγορές βρίσκονται «στη δυσκολότερη κατάστασή τους μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πέρα από τις δηλώσεις του κ. Τρισέ, τις οποίες εγκρίνω, νομίζω ότι κάποιοι θα έκαναν καλύτερα να σκέφτονται πριν μιλήσουν», είπε ο Γιουνκέρ. «Εάν δηλαδή ενδιαφέρονται για τις αγορές, για την κατάσταση των απλών ανθρώπων στην Ευρώπη – γιατί για αυτούς πρόκειται – θα ήταν καλύτερο μερικές φορές να σιωπούν», πρόσθεσε, αναφερόμενος σαφώς στη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σόιμπλε: Προτεραιότητα η μείωση των ελλειμμάτων

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προέτρεψε τους ομολόγους του στη ζώνη του ευρώ να «ενισχύσουν» την κοινή δημοσιονομική πειθαρχία και να εντείνουν τις προσπάθειες μείωσης των δαπανών, χωρίς να αποκλείει μάλιστα την ιδέα να τεθεί συνταγματικά κάποιο ανώτατο όριο για τα εθνικά ελλείμματα.

Για να καθησυχάσουμε τις αγορές και να ανακόψουμε την πτώση του ευρώ, «πρέπει να μειώσουμε τα ελλείμματα και να ενισχύσουμε το Πακέτο Σταθερότητας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φθάνοντας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η μείωση των ελλειμμάτων θα πρέπει να είναι «στόχος προτεραιότητας» τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Σόιμπλε. «Καθένας θα πρέπει να τον πετύχει», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα δεν απέκλεισε την ιδέα οι χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και να προβλέψουν στο σύνταγμά τους, τον καθορισμό ανώτατου ορίου για το δημόσιο έλλειμμα, κάτι που οι Γερμανοί αποκαλούν «φρένο στα ελλείμματα».

«Το φρένο στα ελλείμματα είναι ένας καθαρά γερμανικός όρος. Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί επίσης ένα είδος φρένου για τα ελλείμματα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος όλος ο κόσμος να ακολουθεί την εικόνα της Γερμανίας. Είναι όμως ένα ζήτημα», το οποίο πρέπει να συζητήσουμε και για το οποίο θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από την τρέχουσα κρίση, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Στο γερμανικό σύνταγμα υπάρχει μία νέα διάταξη που έχει στόχο τον υποχρεωτικό περιορισμό του χρέους της χώρας, από το 2011 έως το 2016, ώστε να φθάσει στο στόχο του 0,35% επί του ΑΕΠ.

Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για πιο στενή επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών και για αξιολόγησή τους πρώτα από το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης πριν τεθούν για ψήφιση στα εθνικά κοινοβούλια. Τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010 και 2011, στο πρότυπο της Ελλάδας, θα παρουσιάσουν Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ αναμένεται η Ε.Ε. να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης της Ευρωζώνης.

Την Τρίτη το Ecofin αναμένεται να υιοθετήσει σχέδιο οδηγίας για τον έλεγχο δράσης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση. Ως το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να εισρεύσουν στo ελληνικό ταμείο τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν την πρώτη δόση για το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να χορηγηθούν με επιτόκιο 3,60%.

Τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 40 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει για το 2010 ο χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας, έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την περασμένη Τετάρτη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *