“Πανικόβλητη η κυβέρνηση, υποκύπτει στα συντεχνιακά συμφέροντα”

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Πρόεδρος ΕΒΕΑ

Και τώρα βρισκόμαστε στο απροχώρητο. Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, η τρόικα εκβιάζει για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, η κυβέρνηση αρκείται μόνο στην επιβολή νέων μέτρων. Το έργο έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι, όμως, φανερό ότι πλέον είναι σχεδόν αδύνατο να…..
βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Σήμερα, βρισκόμαστε ακριβώς στην κατάσταση, που το ΕΒΕΑ – όπως και άλλοι φορείς – είχε προβλέψει και επισημάνει, από την αρχή της κρίσης: στον απόλυτο μαρασμό κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με καλπάζουσα ανεργία και μία αγορά σε πρωτοφανή ύφεση. Το πρόβλημά μας ήταν εξαρχής δύσκολο. Όμως, μετά τη διάγνωση, η «θεραπεία», που ακολούθησε, ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη.

Η κυβέρνηση υπέγραψε ένα άδικο και αναποτελεσματικό Μνημόνιο, συνέχισε με ένα μη ρεαλιστικό Προϋπολογισμό για το 2011 και κατέληξε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που επίσης, ήταν ανεφάρμοστο, στο πλαίσιο μάλιστα μίας ήδη εκτροχιασμένης οικονομίας. Στο μίγμα θα πρέπει, ακόμα, να προστεθεί η αποκλειστικά εισπρακτική πολιτική, που ακολούθησε η κυβέρνηση, αλλά και η ανεπάρκεια, ολιγωρία και ατολμία της. Καμία από τις υποσχέσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έγινε πράξη.

Κανένα αναπτυξιακό μέτρα από τα τόσα που εξαγγέλθηκαν δεν προχώρησε. Κανένας νόμος, που ψηφίστηκε δεν εφαρμόστηκε, εξαντλώντας ταυτόχρονα την υπομονή των εταίρων και δανειστών μας, των επιχειρηματιών, των πολιτών. Ως αποτέλεσμα, ούτε το χρέος έγινε βιώσιμο, ούτε στις αγορές μπορούμε να βγούμε στο ορατό μέλλον, ούτε η ανάπτυξη φάνηκε στον ορίζοντα και τα κυβερνητικά λάθη τα πληρώνουν ακριβά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας.

Σήμερα, η κυβέρνηση είναι πανικόβλητη. Οδηγείται από τη μία αποτυχία στην άλλη. Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει θετική διάθεση στο εξωτερικό, όταν ήδη ζητείται γραπτώς να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, που η ίδια ανέλαβε. Συνεχίζει να λειτουργεί σπασμωδικά, εξακολουθεί να θεωρεί τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ως υποζύγια. Μπροστά στα συντεχνιακά συμφέρονται, που αντιτίθενται στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνση σκοντάφτει και τελικά υποκύπτει.

Επιδιώκει χωρίς σχέδιο να ελαφρύνει τα βάρη του δημόσιου τομέα, όταν ήδη οι δαπάνες για το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου παρουσιάζουν αύξηση κατά ένα δισ. ευρώ, ενώ η συνεχής αύξηση των φόρων βαθαίνει την ύφεση, με συνέπεια ούτε τα δημόσια ελλείμματα της χώρας να μειώνονται, ούτε η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις προοπτικές της οικονομίας μας να αποκαθίσταται.

Λύσεις που θα μπορούσαν να είχαν δοθεί στις χρόνιες αδυναμίες μας έχουν τόσο πολύ καθυστερήσει, που πλέον είτε είναι άκυρες, είτε τα αποτελέσματα που θα αποφέρουν, αν εφαρμοστούν, είναι πενιχρά. Και θέματα, που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού, όπως το «haircut» και η «συντεταγμένη ή η ανεξέλεγκτη χρεωκοπία», τώρα συζητώνται ευρέως.

Η δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χρήζει ριζικής αντιμετώπισης. Η πρόταση του ΕΒΕΑ είναι σαφής. Μόνο μέσω μιας ταχύρρυθμης και βιώσιμης ανάπτυξης μπορούμε να εξαφανίσουμε, χωρίς παρενέργειες και παράπλευρες απώλειες τα κρατικά ελλείμματα και να αρχίσουμε να περιορίζουμε το δημόσιο χρέος.

Στρατηγική κατεύθυνση είναι η επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής και της αγοράς. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με ευνοϊκό φορολογικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, άρση των διάσπαρτων επενδυτικών αντικινήτρων, με μικρότερο σε έκταση, αλλά αποτελεσματικότερο σε λειτουργία κράτος, με ενισχυμένη την παρουσία του ιδιωτικού τομέα και σταθερή στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό, θα εξακολουθήσουμε να προστρέχουμε στο εξωτερικό για την τόνωση των δημοσιονομικών μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε μία ετοιμόρροπη εσωτερική αγορά και να παρουσιάζουμε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω και να χάσει – ακόμα και τώρα – μία ιστορική ευκαιρία.

http://www.briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *