Οι αδιαφορία των φαρμακευτικών και οι περικοπές στην υγεία ευθύνονται για την εξάπλωση του Έμπολα

Καθώς η επιδημία του Εμπολα ξεκληρίζει ολόκληρες κοινότητες στη Δυτική Αφρική, με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, τα πρώτα κρούσματα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες
είναι πραγματικότητα. Ζημιά που η Δύση προκάλεσε μόνη στον εαυτό της;

Αδρανείς κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες που δεν παρασκεύαζαν εμβόλιο γιατί δεν είχαν οικονομικά οφέλη, περιορισμένη βοήθεια στις χώρες που πλήττονταν από την επιδημία, η οποία τώρα χτυπά εκτός δυτικής Αφρικής.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τρομαγμένη τη δραματική αύξηση των νεκρών από το θανατηφόρο ιό, προκαλώντας πανικό εξαιτίας της ταχύτητας της μετάδοσής του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα θύματα ανέρχονται στις 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, που αποτελούν τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, με τον ειδικό συντονιστή του οργανισμού για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο, να τονίζει πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Ναμπάρο προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει μαζική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να λάβουν την απαραίτητη στήριξη οι πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, θα είναι «απίθανο να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια και ο κόσμος θα πρέπει να ζει με τον ιό Έμπολα για πάντα».

Βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο ιός στη Δυτική Αφρική έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, καθώς δεν έχουν καταφέρει να «φρενάρουν» την εξάπλωσή του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Παράλληλα, μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη με Έμπολα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει προκαλέσει πανικό στις αμερικανικές αρχές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ένας 14χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν με συμπτώματα που παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό.

Στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης όπου νοσηλεύεται η 44χρονη νοσηλεύτρια Μαρία Ρομέρος Ράμος με Έμπολα, πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί από καταγγελίες των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης για ανεπαρκές σύστημα υγείας ενώ την κατάσταση επιτείνει η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί στην χώρα η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μάλιστα, μία ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας φώναζαν «έξω, έξω», στην αυτοκινητοπομπή του, ενώ ένας από το πλήθος πέταξε αντικείμενα σε ένα από τα οχήματα. Μετά την παραμονή του στο νοσοκομείο όπου επί μία ώρα συνομίλησε με το προσωπικό, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μία υψηλού επιπέδου αρμόδια επιτροπή για να αποτρέψει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη χώρα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *