Οι πυροσβέστες εύχονται να… βρέχει!


Στην αύξηση των βροχών μέσα στο καλοκαίρι ελπίζουν οι πυροσβέστες, ώστε να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν δύσκολες πυρκαγιές, καθώς οι ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα είναι τραγικές. “Ευτυχώς για όλους μας ο καιρός εξελίσσεται καλά και ευχόμαστε έτσι να περάσει το καλοκαίρι, με εύκρατο κλίμα”, αναφέρει στη “Μ” ο Φίλιππος Παντελεάκος, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.Χαρακτηριστικό της έλλειψης εξοπλισμού στο σώμα είναι το γεγονός ότι στους πυροσβέστες, που ….

ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, δεν έχει διαθέσει η πολιτεία ούτε ένα πλαστικό παγούρι για να έχουν νερό σε περίπτωση που διψάσουν! Για τους μόνιμους πυροσβέστες δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί προστατευτικός εξοπλισμός για τις πυρκαγιές δασών, όπως για παράδειγμα ατομικές προστατευτικές προσωπίδες με φίλτρα και γυαλιά.
Τα ιδιόκτητα πέντε ελικόπτερα της πυροσβεστικής, δύο Σούπερ Πούμα και 3 ΒΚ-117, παραμένουν καθηλωμένα διότι δεν έχουν συντηρηθεί ακόμη. “Τεχνική υποστήριξη δεν είχαμε από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2009 που έκλεισε η Ολυμπιακή. Άργησαν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τον διαγωνισμό τεχνικών και έχουμε σήμερα αυτή την άσχημη εικόνα”, επισημαίνει ο κ. Παντελεάκος. Στο έργο της εναέριας πυρόσβεσης συνδράμουν 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τα 13 από αυτά πετούν από τη δεκαετία του ’70 και πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο σύνηθες το καλοκαίρι στη χώρα μας. Στην πυρόσβεση συμμετέχουν και 18 Πετζετέλ και από τον στρατό 2 ελικόπτερα Σινούκ και ένα Σούπερ Πούμα. Ωστόσο, από το σύνολο των εναέριων μέσων μόνο τα μισά έχουν επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Γερασμένος ο στόλος υδροφόρων
Ο στόλος των 1.680 υδροφόρων οχημάτων θεωρείται γερασμένος στο 30%, δηλαδή η ηλικία των πυροσβεστικών έχει φθάσει στα 30 χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν ούτε λάστιχα αντικατάστασης. “Τα πυροσβεστικά κινούνται σε δύσβατες περιοχές κι έπρεπε ήδη να έχουν λάστιχα”, τονίζει ο κ. Παντελεάκος. Η πυροσβεστική διαθέτει και 12 σύγχρονα ασθενοφόρα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, που θα μπορούσαν να συνδράμουν και στο έργο του ΕΚΑΒ, αλλά λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού μόνο το ένα έχει επιχειρησιακή ικανότητα.
Σήμερα στο πυροσβεστικό σώμα υπάρχουν 3.800 κενές θέσεις προσωπικού στη οργανική δύναμη, που προβλέπει 12.790 άτομα, και αναμένεται έξοδος 700 ατόμων για συνταξιοδότηση. Οι 5.400 εποχικοί πυροσβέστες προσλήφθηκαν για επτά μήνες και όχι για οκτώ, όπως τις προηγούμενες χρονιές, με προοπτική να μειωθεί αυτός ο χρόνος στους πέντε μήνες. Την ίδια ώρα, μειώθηκαν οι ώρες που μπορούν να εργάζονται σε αργίες και Κυριακές.
“Ας ελπίσουμε όλα αυτά να μην αποβούν σε βάρος της καθημερινότητάς μας”, λέει ο κ. Παντελεάκος.
makthes

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *