Νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες: «Ψαλίδι» σε «χορηγούς», ΜΜΕ, προεκλογικές προσλήψεις!


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που θα ισχύσει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και εκτός από τη δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών και της προβολής, αλλάζει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων που θα στηρίξουν τα κόμματα! – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο με τις….

βαριές ποινές για τους παραβάτες…
Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, το οποίο θα ισχύσει από τις προσεχείς περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και φέρνει τα πάνω-κάτω στα κριτήρια ανάδειξης των υποψηφίων περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και συμβούλων. Κριτήρια, τα οποία θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα κόμματα πριν προσφέρουν τη στήριξή τους… Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από τις 7 Σεπτεμβρίου, απαγορεύονται οι προεκλογικές προσλήψεις στους ΟΤΑ και οι υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων. Μειώνονται έως και …50% οι επιτρεπόμενες εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων. Μειώνονται δραστικά οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται στην επιτροπή για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, θα προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, ώστε να διασφαλίζεται το αμερόληπτο και ανεπηρέαστο της κρίσης της. Προβλέπει την κατάργηση των «κουπονιών» ενίσχυσης συνδυασμών και υποψηφίων. Βαρύτατα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης θα επιβάλλονται σε όσους παραβιάσουν την σχετική νομοθεσία. Ενδεικτική της σαρωτικής μείωσης των εκλογικών δαπανών είναι αυτή του Δήμου Αθηναίων, όπου το σύνολο των εκλογικών δαπανών προβλέπεται να φτάνει τις 322.500 έναντι 684.000 ευρώ που ίσχυε το 2006!
Είναι φανερό, ότι με τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των εκλογικών, προκρίνονται πλέον ως υποψήφιοι πρόσωπα με ήδη πολύ υψηλή αναγνωρισιμότητα, καθώς ακόμη και για τις περιπτώσεις αυτοδιοικητικών υποψηφίων που θέλουν να διεκδικήσουν τις αιρετές περιφέρειες και τους νέους ενοποιημένους ΟΤΑ, μειώνονται δραστικά οι δυνατότητες προβολής τους στ «άγνωστα» γεωγραφικά, Διαμερίσματα. Τα κόμματα, αποκτούν ως… «άλλοθι» το νέο νόμο και θα αρνηθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην «τσέπη» για τους υποψηφίους, παρέχοντάς τους αποκλειστικά τη δημόσια «στήριξη» και τον εσωκομματικό μηχανισμό… Αυτό αντιστοίχως, λειτουργεί αρνητικά για τις ανεξάρτητες και μη στηριζόμενες από κόμματα, υποψηφιότητες. Μοναδικό «αντίβαρο» στα νέα εκλογικά δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει η μακρά προεκλογική περίοδος μέχρι την 7η Νοεμβρίου, γεγονός που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση των υποψηφίων (και πριν την έναρξη εφαρμογής του νόμου!…). Επίσης, η επιλογή υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων οι οποίοι με τη σειρά τους θα διαθέτουν ήδη τη μέγιστη δυνατή αναγνωρισιμότητα.
Τέλος, η απαγόρευση προεκλογικών προσλήψεων και μεταβολών στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, μειώνει τη δυνατότητα αλίευσης ψήφων από τους ήδη αιρετούς, παρ΄ ότι ήδη έχουν «κοπεί» οι προσλήψεις, ενώ όσες είναι εφικτές, θα γίνουν πριν από την 7η Σεπτεμβρίου…
Το νομοσχέδιο (δείτε το εδώ) για τις εκλογικές δαπάνες που τίθεται άμεσα σε ισχύ, προβλέπει τα εξής:
Για τη χρηματοδότηση των συνδυασμών
Καθίσταται επιτρεπτή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, υπέρ των συνδυασμών, η οποία όμως δεν θα συνιστά άμεση, ή έμμεση, χρηματοδότησή τους.
Η χρηματοδότηση των δαπανών θα προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και η διακίνηση των ποσών είτε αυτά είναι έσοδα είτε δαπάνες, θα γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών ενώ θα εμφανίζονται τα πλήρη στοιχεία των καταθετών.
Το ίδιο φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορεί να προσφέρει σε έναν συνδυασμό, ποσό που να ξεπερνά τα 2000 ευρώ και 500 ευρώ σε υποψήφιο, ενώ σε περίπτωση χρηματοδότησης, ή άλλων παροχών, κατά παράβαση των προβλεπόμενων απαγορεύσεων, εκείνος που χρηματοδότησε ή προέβη στην παροχή, θα τιμωρείται με διάφορες ποινές από φυλάκιση έως και πρόστιμο.
Απαγορεύεται η χρηματοδότηση συνδυασμών ή υποψηφίων από οφειλέτες νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και δήμων, από ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, από ιδρύματα, από υπαλλήλους ΟΤΑ και φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Παρέχεται η δυνατότητα παροχής διπλότυπων ονομαστικών εισιτηρίων για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούν οι συνδυασμοί ή οι υποψήφιοι. Το ποσό που θα εισφέρεται με εισιτήρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια χρηματοδότησης από φυσικά πρόσωπα και επίσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/5 του ανώτατου επιτρεπτού ορίου χρηματοδότησης.
Απαγορεύεται η σύναψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση προεκλογικών δαπανών.
Καταργείται η άντληση εσόδων με τη διάθεση «κουπονιών».
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος.
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών των συνδυασμών σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες από μια έως τρεις να ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων προσαυξημένο κατά 20% και σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες από επτά έως δέκα να ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων προσαυξημένο κατά 50%. Σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες άνω των δέκα ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων προσαυξημένο κατά 75%.
Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για κάθε υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες συνυπολογίζεται και η άξια των αποτιμώμενων παροχών και διευκολύνσεων, καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία ανακηρύσσεται ο υποψήφιος.
Καθίσταται υποχρεωτικό ο ορισμός διαχειριστή οικονομικών των συνδυασμών και αυξάνουν τα πρόστιμα για τις παραβιάσεις του νόμου.
Θεσμοθετείται ενιαία Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων στην οποία θα προεδρεύει δικαστικός λειτουργός.
Τα βιβλία εσόδων και δαπανών των συνδυασμών και των υποψήφιων θεωρούνται πλέον από τον διευθυντή της οικείας ΔΟΥ.
Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών κεντρική βάση δεδομένων στην οποία είναι υποχρεωμένοι οι συνδυασμοί των περιφερειών και των δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων να αναρτούν τα έσοδα και τις δαπάνες των ιδίων και των υποψηφίων τους. Η μη τήρηση της υποχρέωσης συνιστά λόγο έκπτωσης για τον επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους, εφόσον διαπιστωθεί ότι, προκειμένου για δημοσιοποιηθείσες δαπάνες, το πραγματικό ύψος τούτων υπερβαίνει, κατά το ένα τρίτο, το ανώτατο σχετικό επιτρεπτό όριο.
Για την προβολή των υποψηφίων
Προβλέπεται η πλήρης απαγόρευση μετάδοσης κάθε είδους εκπομπών που θα προβάλουν συνδυασμούς ή υποψήφιους σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, συνδρομητικούς σταθμούς καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της διεξαγωγής των εκλογών.
Οριοθετείται ο αριθμός των επιτρεπτών εμφανίσεων των επικεφαλείς των συνδυασμών και των υποψηφίων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και η υπέρβασή του ορίου, εάν αποδειχθεί ότι έγινε με οικονομικό αντάλλαγμα, θα συνεπάγεται έκπτωση από το αιρετό αξίωμα του υποψηφίου και ποινή φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους αντιπροσώπους των ΜΜΕ.
Προβλέπεται ότι: Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψηφίου μόνο μία φορά. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψηφίου μέχρι δύο φορές.
Περιορίζεται ο αριθμός της δημιουργίας εκλογικών κέντρων, για μεν τις δημοτικές εκλογές σε ένα για κάθε εκλογική περιφέρεια και για τις περιφερειακές εκλογές σε ακόμη ένα, ανά περιφέρεια.
Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για την ανάρτηση ή επικόλληση αφισών, φωτογραφιών και κάθε άλλου είδους υλικού προβολής.
Τέλος στις προεκλογικές προσλήψεις-μεταβολές
Αναστέλλεται κάθε διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων στους ΟΤΑ καθώς και κάθε υπηρεσιακής μεταβολής, δύο μήνες πριν τη διενέργεια εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων.

www.eklogika.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    120 ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ, ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ, ΚΟΜΩΤΡΙΕΣ, ΓΚΟΜΕΝΕΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΠΙΑΣΑΝ 120 ΔΩΜΑΤΙΑ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ, ΒΟΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ!!!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    120 δωματια εκλεισε ο Παπανδρεου στο πιο ακριβο ξενοδοχειο
    στον Πορο,για τους 12 καλεσμενους του απο αλλες χωρες. εφαγαν ειπιαν, γλεντησαν, εις βαρος των κοροιδων. Ο λογαριασμος σε μας τον ελληνικο λαο. Μονο τις γατες τους δεν πηραν μαζι τους.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *