Ένας καθόλου συνηθισμένος εφευρέτης

 Το 1943,ο 24χρονος Peter Florjancic, γνωστός τότε ώς άλτης του σκί που θα εκπροσωπούσε την Γιουγκοσλαβία στους Ολυμπιακούς, κλήθηκε να αγωνιστεί για τον γερμανικό στρατό στο ρωσικό μέτωπο.
Αντ’ αυτού αποφάσισε να……
φύγει από την χώρα.

Στις 17 Απριλίου, ο ίδιος και ένας φίλος του επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο από τη λίμνη Bled στα γερμανικά κατεχόμενα της βόρειας Σλοβενίας.
Στις σκηνοθετημένες τους διακοπές για σκι στο Kitzbuehel της Αυστρίας, θα διέσχιζαν ένα βουνό στα σύνορα της ουδέτερης Ελβετίας, και θα φαινόταν σαν να χάθηκαν στις απόκρυμνες πλαγιές του χιονισμένου βουνού Hahnenkamm.

Κανείς δε θα ήταν σε θέση να ανακαλύψει τί πραγματικά τους συνέβει.

Ο Florjancic δεν θα επιστρέψει στο Bled για περισσότερο από 50 χρόνια, χρόνος αρκετός για να ”χτυπήσει” αρκετές μικροπεριουσίες, και να συναναστραφεί με την κοινωνική ελίτ της εποχής.

“Πάντα με ενδιέφεραν οι πλούσιοι και διάσημοι άνθρωποι..”δηλώνει.
Πρίν να τελειώσει ο πόλεμος, ο Peter είχε δημιουργήσει μεγάλη περιουσία.

Λίγο μετά την άφιξή του στην Βέρνη της Ελβετίας, κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μηχανή ύφανσης, σχεδιασμένη για χρήση από άτομα με αναπηρία-οι άντρες που τραυματίστηκαν στον πόλεμο για παράδειγμα- και κέρδισε 100.000 ελβετικά φράγκα.
“Ήταν αρκετά για να αγοράσω 3 υπερπολυτελή σπίτια.”δήλωσε.
Μεγάλο μέρος της ζωής του πέρασε στο Νταβός της Ζυρίχης, όπου και γνώρισε την σύζυγό του.

Μετά το τέλος του πολέμου, το 1950 το ζευγάρι πήγε διακοπές στο Μόντε Κάρλο και παρέμεινε 13 χρόνια!!!!
Μια συνάντηση με τον Ilhamy Χουσεΐν Πασά, συνεργάτη του βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, είχε ως αποτέλεσμα μια μαακρά συνεργασία κατά την οποία ο Florjancic επινόησε έναν ψεκαστήρα αρώματος που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Απο το Μόντε Κάρλο μετακόμισε στο Villach, της Αυστρίας το 1963, όπου εφύηρε τα πλαστικά παγοπέδιλα και το πλαστικό φωτογραφικό κάδρο διαφανειών.
“Οι ιδέες είναι σαν φτυάρια και ο χρυσός βρίσκεται στον δρόμο..πρέπει να σκάψεις πάνω του με τις ιδέες..” λέει.

Αλλά δεν ήταν όλες οι ιδέες του ”χρυσές”. Το όνομά του εμφανίζεται σε περισσότερα από 230 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων και μιας βάσης για καλαμάκια.
Μερικές φορές απέτυχε να ακολουθήσει μια ιδέα του, η οποία αργότερα απογειώθηκε, όπως ο αερόσακος για τα αυτοκίνητα, τον οποίο σχεδίασε το 1957 αλλά ποτέ δεν κατάφερε να κατασκευάσει χωρίς ‘σακούλες έκρηξης’.
Το πλαστικό φερμουάρ ήταν άλλη μια ανακάλυψή του και χρονολογείται στα χρόνια του στο Μόντε Κάρλο.
“Έφτιαξα αυτό το φερμουάρ το 1948 με πλαστικό και οι άνθρωποι ενθουσιάστηκαν”λέει.

Διάσημοι φίλοι

Οι επιτυχίες του Florjancic ήταν αρκετές ώστε να του δώσουν τη δυνατότητα να μπεί στην υψηλή κοινωνία που τόσο επιθυμούσε.
“Ήμουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.”υποστήριζε συμεριλαμβάνοντας και μερικά από τα πιο εξωφρενικά σε τιμές ξενοδοχεία της Ευρώπης.

Γεννημένος σε ξενοδοχείο(ήταν επιχείρηση της οικογένειάς του), πέρασε 25 χρόνια σε αυτά.
Ακόμη και σήμερα το γραφείο του είναι ακριβώς έξω από την τραπεζαρία του ξενοδοχείου, με θέα την λίμνη Bled και διακοσμημένο παντού με φωτογραφίες από τους διάσημους τους οποίους γνώρισε.
Κάθισε δίπλα στον Winston Churchill σε καζίνο στο Μόντε Κάρλο. Κλήθηκε να παίξει με τον Konrad Adenauer.
Το αγαπημένο του πρόσωπο όλων αυτών ήταν ο πολυμαθής Ζακ Κουστώ. “Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος και γνώριζε τα πάντα για τη θάλασσα», λέει.

Τελικά επέστρεψε στην Σλοβενία το 1998 γιατί νόμιζε ότι επρόκειτο να πεθάνει το 2000 όπως λέει.
Αλλά για τον 92 χρονο πλέον Peter Florjancic δεν υπάρχει περίπτωση παραίτησης, ήταν πάντα στάση ζωής του και συνεχίζει να είναι…
ΚΚ

www.topeiraxtiri.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

1 Comment

  1. Ανώνυμος

    ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙΑ ΜΟΥ!ΕΤΣΙ!
    ΦΟΥΣΚΩΣΤΕ Κ'ΑΛΛΟ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *