Οι παντρεμένοι συμπεριφέρονται καλύτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα


Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη ότι οι παντρεμένοι άνδρες τείνουν να έχουν λιγότερες παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές από τους ανύπαντρους.

Η μελέτη είναι η πρώτη που ερεύνησε τις συνέπειες του γάμου στην αντικοινωνική συμπεριφορά, αξιοποιώντας δείγματα γενετικού υλικού από διδύμους, προκειμένου να απομονώσει τυχόν επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά των ατόμων, σε σχέση με την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές επί 12 χρόνια εξέτασαν δεδομένα από 289 ζεύγη διδύμων ανδρών, σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν ήταν 17, 20, 24 και 29 ετών.
Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Αλεξάντρα Μπαρτ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχιατρικής «Archives of General Psychiatry» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διαπίστωσαν ότι αφενός, οι λιγότερο αντικοινωνικοί άνδρες είναι πιθανότερο να παντρευτούν μέχρι τα 30 τους σε σχέση με τους περισσότερο αντικοινωνικούς, αφετέρου, από τη στιγμή που παντρεύονται, ο γάμος «φρενάρει» περαιτέρω την όποια αντικοινωνική συμπεριφορά τους.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς στις ηλικίες των 17 και 20 ετών ήταν πιθανότερο να έχουν παντρευτεί μέχρι τα 29 τους.
Στη συνέχεια, μετά το γάμο, τα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ των παντρεμένων μειώθηκαν κι άλλο, ενώ των διδύμων αδελφών τους που είχαν μείνει ανύπαντροι, η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είχε μειωθεί ανάλογα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο γάμος επιδρά σε μεγάλο βαθμό έμμεσα, καθώς, για παράδειγμα, αυξάνει την ικανότητα δημιουργίας δεσμών με άλλους ανθρώπους, ή μειώνει τον χρόνο που ένας άνδρας μπορεί πια να περάσει με τους παλιούς φίλους του.
Όσο πιο πετυχημένος είναι ένας γάμος, τόσο πιο μεγάλη φαίνεται να είναι η επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς ενός άνδρα (λιγότερη τάση για παραβατικότητα-εγκληματικότητα, λιγότερα ψέματα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και ξενύχτια, περισσότερες τύψεις για κάποια κακή συμπεριφορά, κ.α.).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παντρεμένοι συνειδητοποιούν ότι «έχουν πλέον περισσότερα να χάσουν», αν συνεχίσουν την παλιά αντικοινωνική συμπεριφορά τους.
Δεν είναι σαφές αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στις γυναίκες, όπως είπε η Μπαρτ, καθώς εξ αρχής αυτές είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι παντρεμένοι, εν γένει, φαίνεται να έχουν κι άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανύπαντρους, όπως καλύτερη υγεία, μακροβιότερη ζωή, λιγότερη κατάθλιψη και, γενικότερα, πιο «ήσυχη» ζωή.

ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

  1. Ανώνυμος

    Ε ΡΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΝ.ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΤΕ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    "έχουν λιγότερες παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές από τους ανύπαντρους." (είναι πιο υπάκουοι)."ο γάμος «φρενάρει» περαιτέρω την όποια αντικοινωνική συμπεριφορά τους." (τους χώνει πιο βαθιά στο σύστημα)."μετά το γάμο, τα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ των παντρεμένων μειώθηκαν κι άλλο." (είσαι πλέον στο μαντρί και δεν πολυσκέφτεσαι, μόνον τρέχεις)."αυξάνει την ικανότητα δημιουργίας δεσμών με άλλους ανθρώπους, ή μειώνει τον χρόνο που ένας άνδρας μπορεί πια να περάσει με τους παλιούς φίλους του." (αυξάνει την ικανότητα δημιουργίας ψεύτικων σχέσεων, καταστρέφει τις αληθινές φιλίες και την ανταλλαγή ελεύθερων ιδεών)."Όσο πιο πετυχημένος είναι ένας γάμος, τόσο πιο μεγάλη φαίνεται να είναι η επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς ενός άνδρα (λιγότερη τάση για παραβατικότητα-εγκληματικότητα, λιγότερα ψέματα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και ξενύχτια, περισσότερες τύψεις για κάποια κακή συμπεριφορά, κ.α.)." (μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεε).«έχουν πλέον περισσότερα να χάσουν» (πές το μεγάλε, εδώ είναι όλο το ζουμί)."όπως καλύτερη υγεία, μακροβιότερη ζωή, λιγότερη κατάθλιψη και, γενικότερα, πιο «ήσυχη» ζωή." (την καινούρια σειρά The walking dead την είδατε;). Και να εξηγηθώ δεν είμαι κατά της οικογένειας όμως οι σημερινές με βγάζουν πολύ προστυχιά και δουλεία. Μακάρι να ζούσα σε άλλο κόσμο, πιο ελεύθερο, αληθινών δεσμών και θα έκανα κι εγώ.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *