Τελευταία Νέα

Κάλεσμα Τσίπρα για ανυπακοή στην κυβέρνηση Σαμαρά

Έντονο προεκλογικό άρωμα είχε η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Πύργο, εν μέσω βροχόπτωσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 78η ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη….
δέσμευσή του για κατάργηση του μνημονίου την επομένη των εκλογών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες για αγώνα, αντίσταση και ανυπακοή στην κυβέρνηση Σαμαρά.

«Ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα φύγετε από μόνος σας, ο λαός θα σας ρίξει, κύριε Σαμαρά. Με το “όχι” του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση. Και δεν θα είναι δολιοφθορά όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του κ.Τσίπρα σημειώθηκε βροχόπτωση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις αυτή σταμάτησε, δεν έχασε την ευκαιρία για να αστειευτεί: «Είμαστες παντός καιρού, δεν μας φοβίζει η βροχή, θα νικήσουμε. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται», είπε χαρακτηριστικά.

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν η περιορισμένη προσέλευση του κόσμου, καθώς η Λεωφόρος Νίκης δεν γέμισε, προκαλώντας προβληματισμό στο κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που πόνταρε πολλά, σε επικοινωνιακό επίπεδο, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Στήριξη στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών – υπόσχεση για νέα ΕΡΤ

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών επανέλαβε ο κ. Τσίπρας. «Στεκόμαστε αποφασιστικά και αταλάντευτα δίπλα στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών για την Παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας, για το παρόν των σχολείων που υποβαθμίζονται, κλείνουν, κινδυνεύουν να ρημάξουν χωρίς φύλακες και χωρίς διδακτικό προσωπικό», είπε.

Ακόμη, δεσμεύθηκε για δημιουργία μιας νέας ΕΡΤ, η οποία θα είναι, όπως είπε, σύγχρονη, αξιοκρατική, πλουραλιστική και ταυτόχρονα ανταγωνιστική.

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο και πέντε δεσμεύσεις

Κάλεσμα στους πολίτες για ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο απηύθυνε ο κ. Τσίπρας. «Μια καθαρή συμφωνία, που θα δεσμεύει εμάς απέναντι στο λαό, αλλά και το λαό απέναντι στα μεγάλα καθήκοντα για τη σωτηρία του ίδιου, της κοινωνίας και της χώρας», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως ο λαός με τη ψήφο του θα καταργήσει το μνημόνιο το βράδυ των εκλογών, εφόσον κερδίσει το κόμμα του, ενώ παρουσίασε πέντε τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πρώτον, να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία. Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών. Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

»Εμείς δε θέλουμε και δεν θα υπογράψουμε δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα, ρίχνοντας τη κοινωνία στο Καιάδα. Εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Και δεν πρόκειται να υπογράψουμε την καταδίκη των Ελλήνων εν ονόματι των δανειστών. Ούτε να διστάσουμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε από την επομένη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα »ιστορικά δικαιούται ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν.

»Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον Ελληνικό λαό από τη Γερμανία της κυρίας Μέρκελ. Το κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.

Δεύτερον, να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πολυδύναμο πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Κανένας άνθρωπος να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη.
– Κανένας άνθρωπος να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση.
– Κανένας άνθρωπος να μην γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές.
– Κανένας άνθρωπος να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.
– Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να είναι όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των τραπεζών.
»Για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους σακατεμένους από τη λιτότητα, θα είναι νόμος: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

»Τρίτον, να εφαρμόσουμε το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης
» Στη θέση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης
– Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.
– Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς
– Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.
– ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
– Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα

»Τέταρτον, να ανακτήσουμε, για λογαριασμό σας, το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουμε τον κρατικό μηχανισμό
– Τέρμα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
– Εθνικοποιούμε τις τράπεζες.
– σταθεροποίηση και Αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.
Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού.

»Πέμπτον, να θέσουμε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας.

»Tο πρώτο μέτρο κατά της ανεργίας, στο δεσμευτικό μας συμβόλαιο, θα είναι δική σας και όχι δική μας υποχρέωση. Είναι η ίδια η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει. Ταυτόχρονα όμως δεσμευόμαστε για μια δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας

-επαναφέρουμε το εργατικό δίκαιο, να επανέλθει η προστασία των εργαζομένων.
-Να χτυπήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
-Να καθιερώσουμε ρήτρα απασχόλησης
-Να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα».

http://www.voria.gr/i

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *