«Η Αννα έχει διάθεση τρομολαγνείας»

Μία μέρα μετά το εκβιαστικό δίλημμα της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου «τέλος των καταλήψεων ή χάσιμο του εξαμήνου», οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας στη γεμάτη παλμό, ένταση, αντεγκλήσεις και ζωντάνια γενική συνέλευσή τους μπορούσαν να συμπαρασύρουν με το πάθος τους και τον πιο συμβιβασμένο ή ρεαλιστή άνθρωπο: ο κόσμος μπορεί τελικά να…..
αλλάξει. «Και η αρχή θα γίνει από το νόμο-έκτρωμα-φασόν στις επιταγές του μνημονίου» έλεγαν. . Βρεθήκαμε σε μια θυελώδη συνεδρίαση όπου νέοι άνθρωποι με ντουντούκες στα χέρια και άλλοι φωνάζοντας με όση δύναμη είχαν εκδήλωναν το μένος τους τόσο κατά της επιχειρούμενης πολιτικής στην παιδεία όσο και και κατά της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΛΑΟΣ του νόμου που ψήφισαν από κοινού.

Ολες οι παρατάξεις που έδιναν το παρόν στο αμφιθέατρο κατέβαιναν με κοινό αίτημα. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Η ΠΑΣΠ Νομικής, στο πλαίσιο διαβούλευσης χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, προτείνε καταλήψεις αλλά και προσφυγή του τμήματος Νομικής στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου. «Η υπουργός και οι αυλικοί της έχουν ριχθεί σε ένα βρόμικο επικοινωνιακό παιχνίδι δυσφήμησης και συκοφάντησης των φοιτητών που αγωνίζονται άοκνα και ελεύθερα για ένα ανοικτό και πραγματικά δημόσιο Πανεπιστήμιο», αναφέρουν.

Οι περισσότεροι φοιτητές αντιδρούν στην απειλή του «χαμένου εξαμήνου» που το υπουργείο έριξε στο τραπέζι προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. «Δεν μας τρομοκρατούν ούτε τα χημικά και τα δακρυγόνα του υπουργείου Τραμπούκου του Πολίτη, ούτε οι ακροδεξιές ρητορείες περί “άπλυτων” του Αδωνι Γεωργιάδη. Η γενιά μας έχει ιστορικό καθήκον να κερδίσει τη μάχη. Και θα το κάνει με ανυποχώρητο και μαχητικό αγώνα», είπε στην «Κ.Ε.» ο Γιώργος Μπήκος, τεταρτοετής φοιτητής της Νομικής και μέλος της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση).

Από το βήμα όλοι κατακεραύνωναν τις επιταγές ενός νόμου που, όπως έλεγαν, έχει στόχο την «παραγωγή» μελλοντικών ανέργων και πειθήνιων εργαζόμενων, καταργεί τα ενιαία πτυχία και τις φοιτητικές παροχές και επιβάλλει στα πανεπιστήμια να λειτουργούν με αγοραία κριτήρια. Η αξιολόγηση φοιτητών από επιτροπή θα επιβάλει, λένε, πρωτοφανή αυταρχικοποίηση στα πανεπιστήμια, καθώς συγκροτούνται πειθαρχικά συμβούλια τα οποία ορίζουν ποια φοιτητική συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.

«Σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην ιστορία χιλιάδες άνθρωποι πληρώνουν ακόμα και με το αίμα τους, υποφέρουν από το κρύο, την πείνα και τη φτώχεια. Κι εγώ θα σκεφτώ την επιτυχία ενός και μόνο ακαδημαϊκού εξαμήνου; Ντρέπομαι και να αναρωτηθώ» τονίζει ο Αναστάσης Πετρολέκας μέλος της ΑΡ.ΕΝ. (Αριστερής Ενότητας).

Κανένας δεν φαίνεται να «μασάει» στην πίεση που προσπαθεί να ασκήσει το υπουργείο στο φοιτητικό κίνημα με σκοπό να «σπάσει» τις καταλήψεις. Ούτε καν οι νεολαίες των δυο κομμάτων εξουσίας που συναίνεσαν ώστε να περάσει ο νόμος αυγουστιάτικα. «Στις περισσότερες σχολές η ΔΑΠ προτείνει αναβολή των εξετάσεων, κίνηση που πρέπει να θεωρηθεί ως απάντηση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σε μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί κανένας υπουργός να εκβιάζει την αντίδραση των πολιτών με διλήμματα», σημειώνει ο επικεφαλής ΔΑΠ Νομικής Ανδρέας Κυριακόπουλος.

Στο ίδιο πνεύμα η στάση του συναδέλφου του της ΠΑΣΠ Μιχάλη Κορδαλλή, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο έχει διάθεση τρομολαγνείας προκειμένου να διχάσει το φοιτητικό κίνημα. Η διάθεσή μας για κινητοποιήσεις δεν υπαγορεύεται από διαθέσεις υπουργών αλλά από τις αποφάσεις των φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις».

Μέσα σ’ ένα τέτοιο εκρηκτικό κλίμα αγωνιστικής διάθεσης οι λίγοι φοιτητές που υποστήριζαν ορισμένα σημεία του νόμου καθώς και το άνοιγμα των σχολών ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις. «Η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση είναι μια γενναία προσπάθεια ώστε να απεμπλακούν τα πανεπιστήμιά μας από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει. Είμαστε φοιτητές χωρίς παραταξιακές σχέσεις…» έλεγαν στην ανακοίνωσή τους. Για να καταγγελθεί λίγο αργότερα ότι ένας από τους συνυπογράφοντες κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ…

«Ενα από τα θετικά του νόμου είναι η κατάργηση του ασύλου. Μέχρι τώρα απαιτείτο ειδική διαδικασία προκειμένου να παρέμβει η αστυνομία. Εφόσον κάτι παραβαίνει την κοινή νομοθεσία δεν πρέπει να πραγματοποιείται. Για παράδειγμα, η κατάληψη δεν έχει άλλη νομιμοποίηση από την έστω μαζική απόφαση μιας φοιτητικής συνέλευσης. Αλλά αυτό είναι αδιάφορο για τη λογική της αρχής της νομιμότητας», υποστηρίζει ο Φάνης Κρυστάλλης από τους συντάκτες της ανακοίνωσης.

Για να συμπληρώσει η Ματίνα Ζησιάδου ότι «ο νόμος έχει θετικά και αρνητικά. Η κατάληψη δεν είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισης του πανεπιστημίου και των φοιτητών. Προτείνουμε άμεση διαβούλευση μεταξύ επιτροπής φοιτητών και της Διαμαντοπούλου». Ενώ η Βίβιαν Στεργίου συγκαταλέγει μεταξύ των θετικών «την αξιολόγηση των καθηγητών που θα παίζει ρόλο στην ακαδημαϊκή τους ανέλιξη. Αυτό θα καταργήσει την οικογενειοκρατία. Πολλοί καθηγητές έχουν το ίδιο επίθετο εδώ μέσα» τονίζει.

Η πλειοψηφία των φοιτητών έχει ισχυρό αντίλογο στα επιχειρήματά τους. Εστιάζοντας στο άσυλο ο Γ. Μπήκος τονίζει:

«Η κυβερνητική προπαγάνδα λέει ότι το άσυλο είναι της ανομίας, της εγκληματικότητας κ.λπ. Η πραγματικότητα είναι ότι το άσυλο έδινε στους φοιτητές τη δυνατότητα να βάζουν φραγμούς σε αντικοινωνικούς νόμους και αποτελούσε προπύργιο κοινωνικών αγώνων. Η Διαμαντοπούλου μας είπε ότι το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης, το πανεπιστήμιο των κοινωνικών αγώνων ήρθε η ώρα να τελειώσει. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το πανεπιστήμιο το σιχαίνονται».

http://xenes-glosses.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *