Νεο ευρωχτύπημα στους Έλληνες αγρότες

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 387,4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΤΟ 2009

Το «πακέτο Χατζηγάκη» θα πληρώσουν οι αγρότες!

* Οι αποζημιώσεις θεωρήθηκαν ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό

Αγροτικές ενισχύσεις, ύψους 387,4 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν σε Έλληνες αγρότες το 2008 και το 2009, είναι ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συνεπώς πρέπει να ανακτηθούν από το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τετάρτη.

Πρόκειται για το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη», το οποίο είχε καταβάλει η κυβέρνηση Καραμανλή προς τους αγρότες, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περιόδου εκείνης, στο επίκεντρο των οποίων ήταν η καταβολή αποζημιώσεων για καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Με το ποσό εκείνο, τα μπλόκα «λύθηκαν», αλλά έκτοτε η Ε.Ε. ζητά την επιστροφή των χρημάτων, καθώς αυτά θεωρήθηκαν ως ενισχύσεις.

Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξ. Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του κάνει λόγο για «επιπόλαιους χειρισμούς που αποδείχτηκαν καταστροφικοί, υπενθυμίζει τον επίσης καταστροφικό ρόλο που για μικροκομματικά οφέλη έπαιξε η αντιπολίτευση και καλεί την κυβέρνηση να

εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια, σημειώνοντας ότι οι αγρότες δεν είναι σε οικονομική θέση να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με την απόφαση αυτή μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε να επιστραφούν τα ποσά από τους αγρότες (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 800.000), που τα εισέπραξαν και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ωστόσο, με τη νέα απόφασή του, το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα, η μόνη νομική δυνατότητα της χώρας είναι η προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο, όπου όμως –σύμφωνα και με ανάλογου τύπου υποθέσεις-, απλά θα μειωθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το ποσό το οποίο θα ζητηθεί να επιστραφεί.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

 «Οι επιπόλαιοι χειρισμοί της πολύκροτης υπόθεσης του “πακέτου Χατζηγάκη” αποδείχθηκαν, τελικά, καταστροφικοί για τα συμφέροντα της χώρας» τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για την Ελλάδα.

Στη δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει τα εξής:

«Η δυσμενής εξέλιξη με την καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. -που διέψευσε την αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία που δημιούργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, η θετική έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, και η οποία αξιώνει την άμεση ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν στους αγρότες με το «πακέτο Χατζηγάκη», πρέπει να μας προβληματίσει.

Οι επιπόλαιοι χειρισμοί της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποδείχθηκαν, τελικά, καταστροφικοί για τα συμφέροντα της χώρας. Δυστυχώς, όπως έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα συνηθίζουμε να μιλούμε πολύ και, πολλές φορές, για πράγματα που δεν γνωρίζουμε σε βάθος. Όταν από «υπεύθυνα» χείλη οι αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται ενισχύσεις, τότε δεν πρέπει να απορούμε για τη δυσάρεστη έκβαση του λεγομένου «πακέτου Χατζηγάκη».

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έγιναν αντικείμενο κομματικής διαπάλης, με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση τη μια να τις καταγγέλλει ως κρατικές ενισχύσεις και την άλλη να ζητάει το διπλασιασμό του πακέτου από τα 500 εκατομμύρια ευρώ στο 1 δισ. -λησμονώντας ότι η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- η απόφαση του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση των αγροτών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2008 και του 2009, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει, προχωρώντας άμεσα σε αίτηση αναίρεσης και αναστολή εκτέλεσης της απόφασης στο Δικαστήριο της Ε.Ε.».

O ΧΡ. ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Αν δεν υπήρχε η οικονομική υποστήριξη εκείνης της χρονιάς, πολύς κόσμος θα εγκατέλειπε τη γεωργία. Δεν ήταν λοιπόν οικονομική ενίσχυση, άλλωστε προβλήματα υποβάθμισης της παραγωγής (μύκητας στο καλαμπόκι, πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι) είχαν εντοπιστεί και αναγγελθεί έγκαιρα, οπότε, μόνο ως αποζημίωση, η οποία πήγε στην καλλιέργεια –δηλαδή στα στρέμματα- και όχι σε δικαιούχους, μπορεί να θεωρηθεί το «πακέτο Χατζηγάκη», αναφέρει ο περ. σύμβουλος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρ. Σιδερόπουλος.

Ο κ. Σιδερόπουλος, εκτιμά ότι αν ζητηθούν πίσω χρήματα, τότε σε κάθε παραγωγό αντιστοιχούν κατά μέσο όρο από 6.000-9.000 ευρώ. Υπενθυμίζει ότι το 2008 ήταν η χειρότερη χρονιά από πλευράς επιπτώσεων και σημειώνει: δεν είναι τυχαίο ότι είχαν στηθεί 42 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Η υπόθεση δεν αφορούσε μόνο στη Λάρισα, ούτε καν τη Θεσσαλία, καθώς είχαν πληγεί 2,5 εκ. στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας, άλλα τόσα καλαμποκιού και περίπου 6 εκ. στρ. δημητριακών. Στην περιοχή μας οι αντίστοιχες συνέπειες αφορούσαν μόνο 750.000 στρ. βαμβακιού και 750.000 στρ. καλαμποκιού.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στο σημείο αυτό ο κ. Σιδερόπουλος, αποδίδοντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, θυμίζει τη στάση που τήρησαν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αικ. Μπατζελή και ο Π. Κουκουλόπουλος, οι οποίοι μιλούσαν διαρκώς και κατήγγειλαν τη χώρα ότι κακώς δίνονται τα χρήματα, διότι δεν υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση, σε αντίθεση με τις διαπιστώσεις φυτοπαθολογικών εργαστηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος –τότε- του ΕΛΓΑ δήλωνε ότι δεν είχαν τέτοιες πράξεις…

eleftheria.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *