ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΗ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ “REAL FM”, ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το δημοσιογράφο τον κ. Παντελή Καψή. Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

ΚΑΨΗΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, θέλω να……..
σας ρωτήσω, αξιοποιώντας και τη δημοσιογραφική σας ιδιότητα, πού ακριβώς βρισκόμαστε; Θα σας παρακαλούσα, δηλαδή, με τίτλους να μας πείτε, σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση του PSI, τι γίνεται με τα μέτρα που θα το συνοδεύσουν, τι πρέπει να περιμένουμε αύριο το πρωί από τη σύσκεψη των αρχηγών και πότε πιστεύετε και πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία;

ΚΑΨΗΣ: Κοιτάξτε, το PSI νομίζω ότι στα βασικά του στοιχεία είναι έτοιμο. Για να ολοκληρωθεί, όμως, αυτή η συμφωνία, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το πρόγραμμα. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που γίνεται με την τρόικα και νομίζω ότι είμαστε στο τελικό στάδιο. Μέσα στην ημέρα θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. «Αισιόδοξος» ή όχι – δεν θέλω να εκφράσω τέτοια αισθήματα. Νομίζω ότι είναι μπροστά μας δύσκολα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρές αποφάσεις.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διαβάζω και το διαβάζω σε αρκετά sites σήμερα, αλλά και σε εφημερίδες ότι ο Πρωθυπουργός, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τη Δευτέρα θα καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχει βάση αυτό;

ΚΑΨΗΣ: Δεν θέλω να κάνουμε τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον Πρωθυπουργό τις αποφάσεις, για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να μη μου απαντάτε, σημαίνει ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό.

ΚΑΨΗΣ: Όλα τα ζητήματα θα τα αποφασίσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πού είναι τα αγκάθια γι` αυτή τη συμφωνία; Είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός, είναι ο κατώτατος…

ΚΑΨΗΣ: Είναι όλο το πακέτο της ανταγωνιστικότητας. Περιλαμβάνει το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος στην αγορά εργασίας.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά σε κάποια σημεία βλέπω ότι τα κόμματα έχουν βάλει τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Παπανδρέου, χθες, να μιλάει για τις τράπεζες και για την κρατικοποίησή τους.

ΚΑΨΗΣ: Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα, επίσης, τον κ. Σαμαρά να μιλάει για τον 13ο και 14ο μισθό.

ΚΑΨΗΣ: Γι` αυτό, λέω ότι είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και δύσκολες οι αποφάσεις. Προφανώς, δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν πακέτα λύσεων με εναλλακτικές δυνατότητες και ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία, για τους πολίτες, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την ύφεση, αλλά να μπορέσουμε ταυτόχρονα και να εξυπηρετούμε το χρέος μας. Δηλαδή, να μπορεί η οικονομία να πάει μπροστά. Είναι ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις, να πεις «Α! αυτό είναι χωρίς κόστος». Όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα έχει κόστος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Plan B υπάρχει; Σχέδιο δεύτερο υπάρχει, αν δεν τα βρουν αύριο οι αρχηγοί στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο;

ΚΑΨΗΣ: Plan B, θα υπάρξει αναγκαστικά.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η χρεοκοπία;

ΚΑΨΗΣ: Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να βρούμε λύση. Δεν είναι να αποτύχουμε. Ψάχνουμε να βρούμε λύση που θα την αποδεχτούν, προφανώς, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών. Δεν πάμε να αποτύχουμε, πάμε να πετύχουμε.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το plan B είναι η χρεοκοπία; Είναι η επιστροφή στη δραχμή;

ΚΑΨΗΣ: Αυτό δεν θέλω να το συζητάω αυτή τη στιγμή. Προφανώς, εάν δεν κλείσουμε τη συμφωνία και αφεθούμε και πούμε «κάνουμε στάση πληρωμών μόνοι μας» θα πηγαίναμε προς μια ανοιχτή χρεοκοπία. Αλλά, δεν νομίζω ότι υποστηρίζει κανείς κάτι τέτοιο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

ΚΑΨΗΣ: Να είστε καλά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *