Διανομή μετ’ εμποδίων

Φθηνότερο κατά 22 με 24 λεπτά το λίτρο θα είναι τη φετινή περίοδο το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις παραγγελίες ωστόσο να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν μετά τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και για διατήρηση του επιδόματος.

Ανασταλτικός παράγοντας για την αύξηση των παραγγελιών θεωρούνται και τα προβλήματα που παραμένουν σε πρατήρια της περιφέρειας, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών.

Η διάθεση του καυσίμου ξεκινάει αύριο, Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, με τη λιανική τιμή στα αστικά κέντρα να αγγίζει το 1 ευρώ (1,04 και 1,05) για όσους δεν επιδοτούνται και τα 70 λεπτά το λίτρο για όσους λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης. Σε σχέση με το 2013, οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες (1,27 ευρώ/λίτρο), ωστόσο το αγοραστικό κοινό δεν παρουσιάζεται «ζεστό», περιμένοντας, μεταξύ άλλων, να δει και το πως θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες.

Βάσει των τωρινών τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, εκτιμάται πως τα 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (με την προσθήκη όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων) θα κοστίζουν περίπου 897,5 ευρώ (τιμή διυλιστηρίου). Με την αυτόματη ενεργοποίηση της τροπολογίας του ΥΠΟΙΚ που αφορά στη μείωση του ΕΦΚ, το κόστος αγοράς πέφτει κάτω από τα 800 ευρώ/1.000 λίτρα. Αν προστεθεί σε αυτό το περιθώριο κέρδους του εμπόρου και ο ΦΠΑ, η τελική τιμή διάθεσης αναμένεται να φθάσει τα 1.040-1050 ευρώ/τόνο, τουλάχιστον για τα αστικά κέντρα. Σε ορισμένα τμήματα της επαρχίας και κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, το κόστος μεταφοράς ανεβάζει το τελικό ποσό που καλείται να δώσει ο αγοραστής του καυσίμου στον προμηθευτή.

Σε δηλώσεις του, πάντως, ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Δημήτρης Μακρυβέλιος ανέφερε πως η διάθεση προς τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει «με τις καλύτερες δυνατές τιμές». Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ καλή τη χρονική συγκυρία για τους καταναλωτές, καθώς επωφελούνται, μεταξύ άλλων, και από την μείωση των διεθνών τιμών.

«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές

Τη Δευτέρα, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 85 δολάρια/βαρέλι στην αγορά της Ν. Υόρκης, με τον ΟΠΕΚ να αδυνατεί να συγκρατήσει την τιμή του «μαύρου χρυσού». Οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν πως η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται πως ο «μαύρος χρυσός» έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας του σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα, από τα 115 δολάρια/βαρέλι στα μέσα Ιουνίου η τιμή του μπρεντ υποχώρησε τη Δευτέρα στο Λονδίνο κάτω από τα 88 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού διαπραγματεύονταν ακόμα και στα 84 δολάρια.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Βενεζουέλα ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ, προκειμένου να σταματήσει η πτώση στην τιμή του αργού, η οποία επηρεάζει και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Βενεζουέλα πρώτη παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου, χρειάζεται μια τιμή κοντά στα 121 δολάρια/βαρέλι, για το τρέχον έτος, προκειμένου να καταφέρει η κυβέρνηση να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Ωστόσο, ήδη έχουν σημειωθεί οι πρώτες… ανταρσίες. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ (σχεδόν 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως), αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στην αύξηση της παραγωγής, χωρίς την άδεια των εταίρων της. Την ίδια στιγμή, το Ιράν (το οποίο χρειάζεται μια τιμή κοντά στα 140 δολάρια/βαρέλι) δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως μια έκτακτη συνεδρίαση δεν εντάσσεται αυτήν την ώρα στην ατζέντα, από τη στιγμή μάλιστα που παραμένει ο «πονοκέφαλος» των τζιχαντιστών σε Ιράκ-Συρία.

Η μείωση της τιμής, πάντως, του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και να περιορίσει το ενεργειακό κόστος, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Προβλήματα με τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών

Εν τω μεταξύ, παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας, καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, βασικοί λόγοι της μη ανταπόκρισης στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν:

  • η εκκρεμότητα ογκομέτρησης χιλιάδων δεξαμενών, από μόνο τέσσερις διαπιστευμένες και πιστοποιημένες εταιρείες από το ΕΣΥΔ και
  • η μη ολοκλήρωση από τις εταιρείες της εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών σε πρατηριούχους και εμπόρους, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων του συστήματος και αδυναμίας ανταπόκρισης στα χρονοδιαγράμματα εγκατάστασης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *