Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και η Νέα Δημοκρατία πρώτη!

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με παράσταση νίκης στη ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 31,5%, η ΝΔ συγκεντρώνει 25,5%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 13,5% και ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ με 7,5%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 5,5% , το ίδιο ποσοστό με το ΚΚΕ. Υποχωρεί η Χρυσή Αυγή στο 4,5%.Η Δημιουργία Ξανά – Δράση χάνοντας μισή μονάδα συγκεντρώνει 2,5%.

Με βάση τα ποσοστά αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 134 έδρες, η ΝΔ 68, το ΠΑΣΟΚ 36, η…..
ΔΗΜΑΡ 20 το ΚΚΕ 15 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 15 και η Χρυσή Αυγή 12.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει η παράσταση νίκης. Οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 58%, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές ενώ μόλις 34% θεωρεί πιθανή την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 22% και ακολουθούν Αντώνης Σαμαράς με 20%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και Φώτης Κουβέλης με 14%.

Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος είναι ο Φώτης Κουβέλης με 67% και ακολουθούν Αλέξης Τσίπρας με 49%, Πάνος Καμμένος με 39%, Αντώνης Σαμαράς με 36% και Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%.Σε δημοσκόπηση της MRB για το Real.gr, η Νέα Δημοκρατία προηγείται, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 23,9% και σε «απόσταση αναπνοής» ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,5%. Τρίτο κόμμα, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με 12,6% και την 7αδα των κομμάτων που εξασφαλίζουν την είσοδο τους στη Βουλή συμπληρώνουν, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 6,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 5,7%, η Χρυσή Αυγή με 4,7% και το ΚΚΕ με 4%.

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Marc για το τηλεοπτικό δελτίο του σταθμού Alpha, δίνει προβάδισμα 2,7 εκατοστιαίων μονάδων στη ΝΔ, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 26%, έναντι 24,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 4,2%, η Δημιουργία Ξανά με 2,5%, καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ με 1%.

Με αναγωγή, πάντως, της αδιευκρίνιστης ψήφου (αναποφάσιστοι, άκυρα και λευκά), η εταιρία εκτιμά ότι η δύναμη των κομμάτων θα διαμορφωθεί ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες που υπολογίζεται ότι θα καταλάβουν): ΝΔ 28,8% (127 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 27% (72 έδρες), ΠΑΣΟΚ 13,9% (37 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7% (19 έδρες), ΚΚΕ 6,3% (17 έδρες), ΔΗΜΑΡ 5,9% (16 έδρες), Χρυσή Αυγή 4,6% (12 έδρες), Δημιουργία Ξανά 2,5%, Οικολόγοι πράσινοι 1,1% και ΛΑΟΣ 1,1%.

Στην ίδια έρευνα, το 65,9% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης, έναντι 21,7% που ζητεί την καταγγελία της και το 8,9% δηλώνει ότι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Ωστόσο, σε επόμενο ερώτημα, για το τι πρέπει να συμβεί, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ικανοποιητική αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, το 72,9% έχει την άποψη ότι πρέπει -“πάση θυσία”- να παραμείνουμε στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ενώ το 19% ζητεί να ακυρώσουμε τις συμφωνίες και να επιστρέψουμε στη δραχμή.

Πρωτιά της Ν.Δ. και «αδιαπραγμάτευτη» επιθυμία της κοινής γνώμης για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», τελευταία μέρα δημοσιοποίησης των ερευνών.

Δεκαέξι μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου, τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταγράφουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας 2,3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εντυπωσιακή συσπείρωση μετά την ανασύνταξη των κεντροδεξιών δυνάμεων και απόλυτη ομοφωνία υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, στοιχείο που ανάγεται στο κύριο κριτήριο που θα «υπαγορεύσει» το κόμμα που θα ψηφίσουν οι πολίτες.

Η δημοσκόπηση της Rass καταγράφει επίσης σαφή υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ξεκάθαρη εικόνα υπέρ της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης.

Το σενάριο επιστροφής στη δραχμή, που σκιάζει το πολιτικό προσκήνιο από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι σήμερα, αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για την κοινή γνώμη, καθώς το 88,9% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη και το 89,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ν.Δ. την καθιστά πρώτο κόμμα με διαφορά που μπορεί να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ (35,7%), ενώ το 70% εκτιμά ότι αν επιστρέφαμε στη δραχμή η κατάσταση θα ήταν χειρότερη και σε σχέση με τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Παρά το υψηλό ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της 6ης Μαΐου κάνοντας τα στελέχη του να μιλούν για ελπίδα και αλλαγή, η νέα προεκλογική περίοδος δείχνει ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα που μπορεί ο πολίτης να ελπίζει για καλύτερες μέρες στο μέλλον και ο Αντώνης Σαμαράς το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο η κοινή γνώμη για το δικό της μέλλον (43%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (35,8%).

Η επαναδιαπραγμάτευση κάποιων όρων του Μνημονίου -θέση που υποστήριζε από την αρχή ο πρόεδρος της Ν.Δ.- είναι το ζητούμενο για το 76,4% των ερωτηθέντων και όχι η καταγγελία του Μνημονίου (22,3%) που αποτέλεσε σημαία του Αλέξη Τσίπρα στη μάχη των προηγούμενων εκλογών. Ως εκφραστή αυτής της θέσης, οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά από τον Αλέξη Τσίπρα -η διαφορά είναι πάνω από είκοσι ποσοστιαίες μονάδες- ενώ την πρωτιά διατηρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο ερώτημα της καταλληλότητας πρωθυπουργού.

Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική που ασκείται στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έχει σαφές σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι άποψη που ασπάζεται το 71,7% των ερωτηθέντων, αλλά και το 35,4% των ψηφοφόρων του!

Όσον αφορά την επιθυμία των πολιτών για το κόμμα που θέλουν να είναι πρώτο, η Ν.Δ. προηγείται με 46,8% έναντι 43,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την έρευνα της Rass, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική -κάμψη των ποσοστών εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή- ενώ εκτός Βουλής μένει η Δημιουργία Ξανά μετά τη συνεργασία της με τη Δράση. Η αξιοσημείωτη μεταβολή που αναδεικνύεται σ’ αυτή τη νέα προεκλογική περίοδο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα προσέλθει στην κάλπη με πρωταρχικό κριτήριο το κόμμα που θα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ (42,3%) αντί της διαμαρτυρίας για τις πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ (34,3%).

Αύξηση των ποσοστών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, αλλά και προβάδισμα τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Αντώνη Σαμαρά καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».Παράλληλα, περιορίζεται η εκλογική δύναμη όλων των υπολοίπων κομμάτων, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως καταγράφεται ανοδική τάση στο ποσοστό των αναποφάσιστων κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Πάντως, και σε αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι αντιμάχονται δύο διαφορετικές «Ελλάδες»: στη μία πλευρά είναι η Ελλάδα των νεαρών κατοίκων αστικών κέντρων, κυρίως του Λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και στον αντίποδα εκείνη των ωριμότερων ηλικιακά πολιτών, άνω των 55 ετών, που διαμένουν σε περιοχές εκτός Αττικής και ενισχύουν τη ΝΔ. Σαφέστατη είναι η επικράτηση της ΝΔ στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 55 ετών, όπου συγκεντρώνει 38,4%, σε σύγκριση με το 17,9% που εισπράττει σε ψηφοφόρους κάτω των 54 ετών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρότατη παρουσία στους ψηφοφόρους έως 54 ετών καθώς λαμβάνει 30,1%, χάνοντας αντιστοίχως στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου διαμορφώνεται στο 13,8%.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική προέλευση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική ξεπερνάει κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο του κόμματος και ανέρχεται στο 26%, ενώ παρουσιάζει απώλειες πάνω από μία μονάδα στην υπόλοιπη Ελλάδα έχοντας 22,5%.

«Πληγή» για τη ΝΔ αποτελεί το Λεκανοπέδιο όπου συγκεντρώνει 22,9%, δηλαδή τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο. Ενισχυμένη είναι, αντιθέτως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με το ποσοστό του κόμματος να φτάνει στο 27,5%, σχεδόν μιάμιση μονάδα πάνω από το μέσο ποσοστό του.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει δυναμική τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με οριακά μικρότερη επιρροή σε σχέση με τον μέσο όρο του κόμματος στο Λεκανοπέδιο (9%) και λίγο αυξημένη στις άλλες περιοχές (10,3%).

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατάταξη των ψηφοφόρων του παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση στις μικρότερες ηλικίες συγκεντρώνοντας 5,1% σε πολίτες έως 54 ετών, ενώ αντιθέτως έχει ισχυρό ρεύμα σε ψηφοφόρους άνω των 55 ετών όπου το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 17,1%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αντλούν ψηφοφόρους από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και έχουν οριακά ευνοϊκότερο αποτέλεσμα στις εκτός Αττικής περιοχές, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και στις ηλικίες έως 54 ετών, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Διείσδυση σε όλες τις ηλικίες και τις γεωγραφικές περιοχές έχει η Δημοκρατική Αριστερά, με μικρή ενίσχυση του ποσοστού της στις ηλικίες άνω των 55 ετών και στις περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου.

Ως προς τις μετακινήσεις ψηφοφόρων η ΝΔ, εκτός από την αναμενόμενη προσχώρηση του 65% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παίρνει τους μισούς ψηφοφόρους της Δράσης (50,8%) και περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής (19,3%) και της Δημιουργίας Ξανά (18,3%).

Ενδεικτικό είναι πως στη ΝΔ μετακινείται και το 17,2% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί το 15,9% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 10,8% του ΛΑΟΣ, το 8,1% του ΠΑΣΟΚ, το 3,1% των Οικολόγων Πράσινων και το 3% του ΚΚΕ. Παράλληλα, το 3,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πάει στη ΝΔ, η οποία όμως χάνει 4,3% των δικών της ψηφοφόρων που εισρέουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεγαλύτερη (αναλογικά) δεξαμενή ψηφοφόρων οι οποίοι επιλέγουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν εκείνοι της Δημιουργίας Ξανά – το 22,2% των ψηφοφόρων του κόμματος – και ακολουθεί το 19,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 19,4% της Δημοκρατικής Αριστεράς, το 18,2% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 11,8% του ΠΑΣΟΚ, το 10,6% του ΛΑΟΣ, το 6,9% των Οικολόγων Πράσινων, το 6,8% της Δράσης, το 4,6% της Χρυσής Αυγής και το 1,2% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

dailynews24.g

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *