Δεν έχει λύσεις, ούτε λεφτά ο Χαρδούβελης

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Γκίκας Χαρδούβελης καθώς από τη μια προσπαθεί να επιβάλλει τον θεσμικό του ρόλο απέναντι στους υπουργούς, οι οποίοι κινούνται αυτοβούλως και με ιδιωτική ατζέντα, ενώ παράλληλα επιδιώκει να αποκρούσει τις επιθέσεις της τρόικας για νέα μέτρα και της λαϊκής Δεξιάς για παροχές. Ενδεικτικός της κατάστασης που καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών είναι ο λόγος του στον ΣΕΒ χθες βράδυ, όπου δήλωσε ότι “οι δικαστές δεν κάνουν δημοσιονομική πολιτική” αποκαλύπτοντας ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης του έχουν δέσει τα χέρια και ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Παράλληλα επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν εφαρμοστούν όλες οι δικαστικές αποφάσεις η χώρα θα οδηγηθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση καθησύχασε τους δανειστές της χώρα μας, οι οποίοι επίσης εξέφραζαν φόβους για «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά, παρουσιάζοντας ισοδύναμα. Φαίνεται, όμως, ότι το οικονομικό επιτελείο δεν παρουσίασε ισοδύναμα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των δανειστών και ο κ. Χαρδούβελης ήταν ξεκάθαρος: «Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».

Άλλωστε, τους ίδιους φόβους είχε εκφράσει και πριν από περίπου ένα μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στους Financial Times. Ο κ. Σταϊκούρας είχε εκφράσει τον προβληματισμό του  για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με 1 δισ. ευρώ, αν επιστραφούν αναδρομικά (από τον Αύγουστο του 2012) οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων όχι μόνο για τους ένστολους αλλά και για τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς.

Η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη καθιστά σαφές ότι τα ταμεία του Δημοσίου δεν έχουν λεφτά, ενώ δεν υπάρχει και επαρκής χρόνος για να χαθεί. Παράλληλα στρώνει το χαλί για αναθεώρηση της δεσμευτικότητας των αποφάσεων των δικαστηρίων όταν αυτές άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής και συνεπώς της εθνικής κυριαρχίας.

Μήνυμα στη λαική δεξία

Ο κ. Χαρδούβελης επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα  υπαναχωρήσει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν «τελειώσουμε το Δεκέμβριο» με τα μνημόνια, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά μια «συνολική λύση» στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, λέγοντας πως «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

Αυτό είναι παράλληλα ένα μήνυμα και προς τη λαϊκή δεξιά που πιέζει για παροχές. Όπως οι «γαλάζιοι» αντάρτες που είχαν προειδοποιήσει με καταψήφιση της τροπολογίας για τους δικαστές, εάν δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή και οι ένστολοι.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *