Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ;

Του Γιάννη Μήτσιου*

BINTEO: ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΩ ΞΥΠΝΑΩ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, την ενδεχόμενη χρεωκοπία της εντός του ευρώ ή την έξοδό της από το ευρώ και τις απανωτές απειλές και τελεσίγραφα που δέχεται να κλείσει τη συμφωνία για το καλό της αλλά και για το καλό της Ευρώπης.

Για καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα του μεγέθους της Ελλάδας δεν έχουν γίνει τόσες πολλές συζητήσεις, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, υπουργών, τεχνοκρατών κλπ  τόσα πρωτοσέλιδα και αφιερώματα σε μεγάλες εφημερίδες και κανάλια της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Η «μικρή πλην όμως τίμια Ελλάς» που έλεγε μια πολιτική φράση του παρελθόντος για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι παράγει περισσότερη ιστορία από ότι της αναλογεί στα διεθνή πράγματα. Για την Ελλάδα κόπτονται όλοι: Αμερική, ΔΝΤ, Ευρωπαίοι, Ρώσοι, BRICS, Κινέζοι, αναλύσεις γεωπολιτικές, ενδεχόμενοι κίνδυνοι περιφερειακής σταθερότητας, κλπ

Η αγωνία του διεθνούς συστήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασυνήθιστα σκληρή στις διαπραγματεύσεις, για τους ξένους, αδιάφθορη σε σχέση με τα παλαιά στελέχη του δικομματισμού,  άρα και μη ελεγχόμενη σε κάποιο βαθμό από τον ξένο παράγοντα και εκμεταλλεύεται τη νέα κατανομή διεθνούς ισχύος και συσχετισμών προς όφελός της καλύτερα π.χ. απ΄ ότι πριν 6-7 χρόνια.

Γιατί όμως δεν μας αφήνουν να χρεοκοπήσουμε όπως η Αργεντινή, η Ρωσία και χώρες της Ασίας τη δεκαετία του 1990; Και να βρούμε το δρόμο μας με το δικό μας νόμισμα; Και να πορευτούμε «στην ευχή του Θεού”; Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα από ότι φαίνονται. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο που να αποτρέπει την έξοδο με τη «βια», αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει να χρεοκοπήσει μια χώρα στο ευρώ και να μην ξέρουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Δεν έχει φύγει από το ευρώ καμία χώρα έως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *