Αιτία καρκίνου η ρύπανση της ατμόσφαιρας

Ο αέρας που αναπνέουμε δεν εγκυμονεί απλώς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλεί καρκίνο…

Αυτό έχει συμπεράνει ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για την επάρατη νόσο επισημαίνοντας, ότι η μολυσμένη ατμόσφαιρα αυξάνει τα κρούσματα ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε, ότι αξιολόγησε τον αέρα που εισπνέουμε, αντί να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα συμπεράσματα ισχύουν για όλες τις περιοχές του κόσμου.

 Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική.

 Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι ένα σημαντικό συστατικό στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, που βλάπτει την υγεία και μαυρίζει τα κτίρια. Εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού και είναι αρκετά μικρά για να εισχωρήσουν ακόμη και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα σωματίδια προέρχονται από την καύση ξύλου και ντίζελ, καθώς επίσης και από τις εκπομπές των εργοστασίων.

 Το τροποσφαιρικό όζον δεν εκπέμπεται άμεσα από τα αυτοκίνητα ή τις βιομηχανικές μονάδες. Είναι συστατικό της αιθαλομίχλης. Οι αυξημένες τιμές αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων για θέρμανση, έχουν αυξήσει τις προσελεύσεις στις πνευμονολογικές κλινικές κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Το μονοξείδιο του αζώτου και όλες οι βλαπτικές ουσίες που προέρχονται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων αλλά και τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και το διοξείδιο του αζώτου αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων άσθματος.

 Τα υψηλά επίπεδα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, που συναντάμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές με ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, όπως η Κίνα ή η Ινδία, έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Ο αέρας στο Νέο Δελχί είναι ένα αόρατος δολοφόνος, που σκοτώνει ένα άτομο κάθε μία ώρα.

 «Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στο Νέο Δελχί σήμερα, είναι πολύ πιο ενισχυμένη σε σχέση με την Ευρώπη, πριν από επτά χρόνια και σε άλλα μέρη της Ινδίας συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από 12 χρόνια», δηλώνει η Ανουμίτα Ροϊκοβντούρι, μέλος της περιβαλλοντικής εκστρατείας «Δικαίωμα στον καθαρό αέρα».

 Οι ευρωπαϊκές πόλεις σήμερα κάθε άλλο παρά υγιείς είναι. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την υγεία προειδοποιεί ότι το 90% των κατοίκων στα αστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπνέουν ρυπογόνα στοιχεία που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία.

euronews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *