Τι πραγματικά είπε ο Σημίτης

Η ερμηνεία της επίθεσης στον Γιώργο Παπανδρέου και η προσπάθεια συναιτισμού του Βενιζέλου.

Πολλές ερμηνείες επιδέχεται η χθεσινή ομιλία του Κώστα Σημίτη στο Ζάππειο, στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στην οποία
δεν παραβρέθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη νέα πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται και «διαβάζοντας» τις εξελίξεις επιχείρησε με τη στάση του και την ομιλία του να προλάβει τις εξελίξεις.

Του Χρήστου Φράγκου

Ετσι, ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση η στάση του καταγράφεται ως εχθρική στον Γιώργο Παπανδρέου, μετά από μια πιο αναλυτική προσέγγιση είναι μάλλον κατευναστική. Μπορεί η αναφορά στο «λεφτά υπάρχουν» να ήταν κορυφαίο καρφί, αλλά εξίσου δυνατό πλήγμα κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου ήταν η αναφορά στα κλειστά δωμάτια και τον εναγκαλισμό με τις καρέκλες.

Ετσι με μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση η συνολική στάση του Κώστα Σημίτη να μην παρεβρεθεί στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου και να επιτεθεί σε πρακτικές, συμπεριφορές και σκοταδιστικές αντιλήψεις από το βήμα της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ είναι ένδειξη νέας πολιτικής προσέγγισης.

Με τη στάση του ο Κώστας Σημίτης τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως τα ασφυκτικά όρια που θέτει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Γιώργο Παπανδρέου να εγκαταλείψει τις αρχηγικές αντιλήψεις και να προσέλθει ησύχως.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση χωρίς σκονισμένα παράσημα, επετηρίδες, ιεραρχίες».

Με αυτό τον τρόπο ο Κώστας Σημίτης επιχειρεί να διαφυλάξει για τον εαυτό του το ρόλο του «νονού» του νέου ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει στο χώρο του κέντρου, «εξυγχρονίζοντας» και απελευθερώνοντας τις εσωτερικές διεργασίες.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *