Σε κρυφή τοποθεσία η κηδεία του Έριχ Πρίμπκε

Σε κρυφή τοποθεσία θα ταφεί τελικά η σορός του Ναζί εγκληματία πολέμου Έριχ Πρίμπκε, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, αφότου η…

γενέτειρά του στη Γερμανία, η Αργεντινή, όπου κατέφυγε μετά τον πόλεμο, και η Ρώμη αρνήθηκαν να γίνουν ο τόπος ανάπαυσής του.

«Η συμφωνία ικανοποιεί την οικογένεια και ηθικές και πνευματικές απαιτήσεις», δήλωσε ο δικηγόρος του Πάολο Γκιακίνι, προσθέτοντας ότι η κηδεία θα ακολουθηθεί από μία «μικρή τελετή για συγγενείς».

Ο δικηγόρος αρνήθηκε να αποκαλύψει τον τόπο ταφής του Πρίμπκε, σημειώνοντας ωστόσο πως είχε «επαφές ώστε το φέρετρό του να θαφτεί και στην Ιταλία και στην Γερμανία».

Ο Πρίμπκε πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 100 ετών στη Ρώμη, ενώ υπηρετούσε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε κατ’ οίκον περιορισμό. Καταδικάστηκε το 1997 για τη συμμετοχή του στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων το 1944, όταν οι Γερμανοί εκτέλεσαν 335 αμάχους, ως αντίποινα για το θάνατο 33 στρατιωτών της Βέρμαχτ στα χέρια ιταλών ανταρτών.

Ο Πρίμπκε ήταν ένας από τους αξιωματικούς των Ες-Ες που επέβλεψαν τη σφαγή.

Δεν εξέφρασε ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του, τονίζοντας ότι είχε λάβει προσωπική εντολή από τον Αδόλφο Χίτλερ να εκτελέσει τους αμάχους, άνδρες και αγόρια.

Η Αργεντινή, όπου ο Πρίμπκε ζούσε κρυφά επί σχεδόν 50 χρόνια προτού αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, αρνήθηκε την επιθυμία του να ταφεί δίπλα στο σώμα της συζύγου του.

Την ίδια στάση τήρησε και η γενέτειρά του στη Γερμανία, η πόλη του Χένιγκσντορφ, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το σημείο ταφής του θα μετατρεπόταν σε «ιερό» για Νεοναζί.

Οι Αρχές της Ρώμης, όπου ο Πρίμπκε έκτισε την ποινή του, έχουν απαγορεύσει την ταφή του στην πόλη.

Πηγή: skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *