Πάσχα και διατροφή

Το Πάσχα είναι εδώ και ήδη οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να φαντάζονται τα εδέσματα των ημερών…
Αρνάκια, κατσικάκια, τσουρέκια, αυγά, κουλούρια και άλλα πολλά είναι συνυφασμένα με τις ημέρες του Πάσχα και, δυστυχώς, για αρκετό κόσμο ξεκινά το άγχος για το πώς θα καταφέρει να περάσει από το Πάσχα χωρίς η ζυγαριά να πάρει την ανιούσα και να φτάσει στο καλοκαίρι χωρίς περιττά κιλά.

Η αλήθεια είναι ότι δε….
χρειάζεται κανένας πανικός. Δε σημαίνει ότι, όποιος προσέχει τη διατροφή του, πρέπει να μπει τιμωρία και να κρυφτεί όταν οι υπόλοιποι τρώνε. Με λίγη προσοχή και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να χαρούμε τις μέρες και τα φαγητά των εορτών χωρίς άγχος και τύψεις, αλλά και χωρίς έξτρα πόντους στο σώμα μας.
Προσπαθούμε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να μην απογοητευτούμε με το αποτέλεσμα. Η καλύτερη επιλογή στις γιορτινές μέρες είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό.
Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να πετύχουμε απώλεια βάρους μέσα στο Πάσχα. Αυτή η διαδικασία θα μας πιέσει πολύ ψυχολογικά και θα μας αγχώσει πολύ περισσότερο. Βέβαια, δεν πάμε και με στόχο να πάρουμε βάρος.
Πολύς κόσμος θα μπει στη λογική «αφού δεν μπορώ να κρατηθώ, ας φάω μέχρι τελικής». Έτσι, όμως, καταλήγουμε να προετοιμάζουμε τον εαυτό μας για μια υπερκατανάλωση, που δε χρειάζεται να γίνει και, τελικά, σχεδόν την επιβάλλουμε στον εαυτό μας.
Η Κυριακή του Πάσχα μπορεί να είναι φορτωμένη με φαγητά και γλυκά, αλλά δεν παύει να είναι απλά μια μέρα όπως όλες οι υπόλοιπες και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Καλό θα είναι, λοιπόν, να μην ξεχάσουμε εκείνη την ημέρα τις βασικές καθημερινές μας συνήθειες.
Πρώτα απʼ όλα, ξεκινάμε με ένα καλό πρωινό, το οποίο θα μετριάσει την πείνα μας μέχρι να ετοιμαστούν τα φαγητά. Αποφεύγουμε τα συνεχή τσιμπολογήματα, γιατί έτσι δεν μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό, αλλά είναι και πολύ δύσκολο να υπολογίσουμε, τελικά, την ποσότητα που έχουμε καταναλώσει.
Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει λόγος να στερηθούμε κάποιο από τα φαγητά της ημέρας.
Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες. Για να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε από όλα, επιλέγουμε να φάμε μια μικρή ποσότητα από κάθε διαφορετικό φαγητό. Παράλληλα, προσπαθούμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με μια ποσότητα σαλάτας που θα μας βοηθήσει να έχουμε ένα πιο ισορροπημένο γεύμα και να νιώσουμε πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.
Αν νιώσουμε ότι υπερβάλλαμε στο μεσημεριανό μας, φροντίζουμε το βραδινό να είναι κάτι πιο ελαφρύ. Οποιαδήποτε κραιπάλη και αν γίνει, πάντως, δεν μπορεί μόνο μια ημέρα να χαλάσει την οποιαδήποτε προσπάθειά μας.

Την επόμενη ημέρα μπορούμε να ξαναμπούμε στο ρυθμό μας και να κάνουμε, αν χρειαστεί, κάποιους μικρούς περιορισμούς, για να διορθώσουμε ό,τι έχει συμβεί και να ξαναβρούμε την ισορροπία μας.

http://www.mustmagazine.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *