Αμετάβλητοι οι στόχοι και οι χρόνοι του ελληνικού προγράμματος, λέει η Γερμανία

Αμετάβλητοι οι στόχοι και οι χρόνοι του ελληνικού προγράμματος, λέει η ΓερμανίαΌλα βρίσκονται στο χέρι της Ελλάδας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού …
υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους και τόνισε ότι οι στόχοι, οι χρόνοι και τα μέσα του ελληνικού προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι.

Μάλιστα κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και επεσήμανε ότι το ζήτημα είναι τι μπορεί και τι κάνει η Ελλάδα και λιγότερο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το parapolitika.gr

Σχετικά με τις δηλώσεις του μέλους του Διοικητηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Ασμουσεν περί δυνατότητας αλλαγής μεμονωμένων μέτρων χωρίς να αλλάζουν ωστόσο οι στόχοι του προγράμματος, ο κ. Κότχαους σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά διευκρίνισε ότι μπορεί μια νέα κυβέρνηση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, να πει ότι θέλει να εφαρμόσει λιτότητα, αλλά αντί του μέτρου Α προτιμά το μέτρο Β, με το αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο. «Αν λοιπόν κάποιος μπορεί να πει ότι αντί του φόρου Χ, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός, θα ήταν καλύτερα να αυξηθεί ο φόρος Ψ, με το αποτέλεσμα ίδιο, αυτό έχει ήδη συζητηθεί κατά το παρελθόν, αλλά πάντα υπό την σαφή επικεφαλίδα «Για τους στόχους, το περιεχόμενο και τα ορόσημα, πού, πότε πώς και τι πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης, δεν αλλάζει τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μάρτιν Κότχαους διευκρίνισε πάντως ότι πρώτα η τρόικα θα διαβουλευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και θα εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι καλή πρακτική να μιλούμε πάντα με κάθε νέα κυβέρνηση, αλλά είναι καλή πρακτική επίσης κάθε νέα κυβέρνηση να τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί κατά το παρελθόν και όσα έχουν υποσχεθεί».

Πάντως ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus που ήθελε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδό της από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην σχετική διάψευση του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, ο οποίος έκανε λόγο για «ανοησίες» και εξέφρασε την απορία του.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *