Αυξάνονται οι υποστηρικτές του Παλαιστινιακού κράτους

Συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ.

Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) εν μέσω έντασης λόγω της απόφασης των Παλαιστίνιων να…
ζητήσουν αυτή την εβδομάδα την αναγνώριση του κράτους τους από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση στην Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν σαφές πως αντιτίθενται στην αναγνώριση και θα ασκήσουν βέτο εάν το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, αυξάνονται διεθνώς οι υποστηρικτές διεθνώς της αναγνώρισης Παλαιστινιακού Κράτους από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη σε 19 χώρες από το ινστιτούτο GlobeScan για λογαριασμό του BBC World Service, το οποίο την δημοσιεύει σήμερα.

Συγκεκριμένα φτάνουν το 49%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από όσους αντιτίθενται σε αυτή (21%), ενώ το 30% των ερωτηθέντων δεν εκφέρει γνώμη.

Η έρευνα έγινε σε πληθυσμιακή ομάδα 20.446 ανθρώπων από το ινστιτούτο και καταδεικνύει ότι οι χώρες όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη υποστήριξη της αναγνώρισης είναι η Αίγυπτος (90% υπέρ, 9% κατά) και η Κίνα (56% υπέρ, 9% κατά). Αντίθετα, οι χώρες όπου όσοι αντιτίθενται είναι αισθητά περισσότεροι — χωρίς να πλειοψηφούν — είναι οι ΗΠΑ (45% υπέρ, 36% κατά), η Βραζιλία (41% υπέρ, 26% κατά) και η Ινδία (32% υπέρ, 25% κατά).

Οι τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες έγινε η έρευνα – Γαλλία (54% υπέρ, 20% κατά), Γερμανία (53% υπέρ, 28% κατά) και Βρετανία (53% υπέρ, 26% κατά) – εμφάνισαν παραπλήσια ποσοστά απαντήσεων.

Στη Ρωσία ποσοστό 37% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης (13% κατά) αλλά ένας στους δύο δεν έδωσε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν η χώρα οφείλει να απόσχει η όχι εάν γίνει ψηφοφορία για το θέμα.

http://www.newsbomb.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *