Εξαπλώνεται και στην Κούβα μέσω των μουσουλμάνων ο Ερντογάν – Θέλει να τους χτίσει τέμενος!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην προώθηση του σχεδίου του για την οικοδόμηση μουσουλμανικού τεμένους στην Αβάνα, στο πρότυπο του τζαμιού του Ορτάκεϊ στην ακτή του Βοσπόρου και το
πρότεινε στις αρχές κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που προσφέρεται να οικοδομήσει μουσουλμανικό τέμενος στην Κούβα, για την ολιγομελή κοινότητα της χώρας που αριθμεί λίγες χιλιάδες μουσουλμάνους. Η Σαουδική Αραβία έχει γνωστοποιήσει την βούλησή της να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Ομως ο αρχηγός του ισλαμο-συντηρητικού κράτους τόνισε ότι η Τουρκία δεν ψάχνει για συνέταιρο. «Η αρχιτεκτονική μας είναι διαφορετική από τη σαουδαραβική αρχιτεκτονική…έδωσα στις κουβανικές αρχές όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το σχέδιο και τούς είπα ότι θέλουμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας το τέμενος», είπε.

«Τούς είπα: ‘Δεν θέλουμε συνέταιρο και αν μάς δώσετε την άδεια , θέλουμε να το κτίσουμε στην Αβάνα’ », εξήγησε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι η απάντηση των κουβανικών αρχών «δεν ήταν αρνητική».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η αμερικανική ήπειρος ανακαλύφθηκε από τους μουσουλμάνους τον 12ο αιώνα και όχι από τον Χριστόφορο Κολόμβο δύο αιώνες αργότερα.

«Οι επαφές ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και το ισλάμ χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική το 1178, όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος», είχε διαβεβαιώσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, σε συνάντηση μουσουλμάνων κληρικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής που οργανώθηκε από τις τουρκικές αρχές.

«Μουσουλμάνοι ναυτικοί είχαν φθάσει στην Αμερική από το 1178. Ο Κολόμβος αναφέρει την ύπαρξη τζαμιού σε λόφο στις ακτές της Κούβας», επέμεινε δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός τζαμιού στην τοποθεσία που περιγράφεται από τον γενοβέζο θαλασσοπόρο.

«Θα ήθελα να το συζητήσω με τους κουβανούς αδελφούς, ένα τζαμί θα ταίριαζε και σήμερα μια χαρά στον λόφο αυτόν», συνέχισε.

Ελάχιστος αριθμός μουσουλμάνων ιστορικών και θεολόγων έχουν τελευταία θέσει υπό αμφισβήτηση την ανακάλυψη του Χριστόφορου Κολόμβου, ισχυριζόμενοι ότι είχε υπάρξει μουσουλμανική παρουσία στην Αμερική πριν από το 1492, αν και δεν έχει εντοπισθεί ποτέ κάποιο ίχνος του ισλάμ στην ήπειρο αυτή.

Σε αμφιλεγόμενο άρθρο του που δημοσιεύθηκε το 1996, ο ιστορικός Γιούσεφ Μρούεχ είχε αναφερθεί σε μία αποστροφή των περιγραφών του Κολόμβου, στην οποία ο θαλασσοπόρος έκανε λόγο για ένα τζαμί στην Κούβα. Αλλά οι συνάδελφοί του απέκλεισαν την εκδοχή του λέγοντας ότι αυτό το «τζαμί» δεν ήταν παρά μία μεταφορά για την περιγραφή του σχήματος ενός τοπίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *