Συμφωνία να βγουν οι πολιτικοί από το κάδρο

Συμφωνία να φύγουν οι πολιτικοί από το κάδρο συνήψαν οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για να συνεχιστούν οι πολιτικές αντεγκλήσεις…
Το Eurogroup, χωρίς να μπει στην ουσία των προτάσεων Βαρουφάκη, συμφώνησε να ενεργοποιήσει δυο τεχνικές ομάδες, μια στις Βρυξέλλες για τον σχεδιασμό και την εξειδίκευση του πακέτου μεταρρυθμίσεων και μια στην Αθήνα για την τεχνική υποστήριξη με στοιχεία και ελέγχους.

Του Χρήστου Φράγκου

Η τελική σύμπνοια επιβεβαιώνει το κλίμα που είχε από νωρίς αποκαλύψει το sofokleusin.gr βάσει του οποίου η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόταν και αιτούνταν την επανάκαμψη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να αντλήσουν στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν την πρώτη επαφή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώ όπως αποκάλυψε το sofokleousin.gr άλλα κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ αναμένονται και νέες αποστολές τεχνοκρατών.

Αυτό που κέρδισε η Αθήνα σε πολιτικό επίπεδο είναι να αναγνώριση της πολιτικής προσωπικότητας των υπουργών και η ανάγκη να διαχωριστούν θεσμικά και ουσιαστικά από επαφές με τεχνοκράτες.

Δεν ετέθη όμως θέμα χρονικού περιορισμού των τεχνικών διαβουλεύσεων, καθώς οι εταίροι εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν επιτάσσου άμεσες λύσεις.

Αυτό που καλούνται να καταρτίσουν τώρα τα τεχνικά κλιμάκια είναι ένα οργανόγραμμα προσδιορισμού, ποσοτικοποιήσεις, εφαρμογής και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Οι εταίρο και οι θεσμοί ζητούν ένα πλήρες project schedule με δράσεις, ημερομηνίες, κόστη και οφέλη από την εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισήμανε και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ το Eurogroup θα ξεκινήσει να συζητά την πρόωρη τμηματική εκταμίευση των δόσεων μετά την έναρξη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *