ΝΕΟΒΑΡΛΑΑΜΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Στο καλό ιστολόγιο το “Αντιαιρετικόν εγκόλπιο”, που διεξάγει για χρόνια συστηματικό πόλεμο κατά των αιρέσεων, εντοπίσαμε ένα ωραίο άρθρο του Κ.Ν., ο οποίος απαντά στην αντιπαραδοσιακή, αντικανονική και αντιευαγελική εισήγηση του γνωστού Νεοβαρλααμίτη και νεωτεριστή κληρικού π. Βασίλειου Θερμού.
Ο γνωστός για το καινοτομικό πάθος του κληρικός – ως μη όφειλε – ζητά αυτή τη φορά να μετατεθεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία το Σάββατο, αντί την Κυριακή, για να μπορούν οι χριστιανοί να ψήσουν τον οβελία με την άνεσή τους χωρίς άγχος την…
επομένη.!!! (Οχι δεν πρόκειται για ανέκδοτο! Οντως αυτό εισηγήθηκε).

Πατέρες και αδελφοί! Σας εξομολογούμαι – με κάθε ειλικρίνεια – ότι ορισμένες φορές διερωτώμαι αν αυτός ο παππούλης όντως πιστεύει αυτά που γράφει ή αν γράφει για πλάκα επειδή γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Δεν μπορεί πια να είναι τόσο Προτεστάντης!!!

Τώρα τι να του πεις; Οτι η σούβλα είναι λιγότερη σημαντική από το Ευαγγέλιο, τους Κανόνες και την Παράδοση της Εκκλησίας; Καλά! Αυτό είναι θέμα για συζήτηση; Μόνον μεταξύ παρανοικών!
Ο Κ. Ν. αναλύει ευσύνοπτα – αλλά πολύ εύστοχα – την αναξιοπιστία της πρότασης του π. Βασίλειου Θερμού.

Πολλοί κληρικοί στη Λευκωσία μαρτυρούν ότι, χωρίς να γιορτάσουν την Ανάσταση το Σάββατο, όπως εισηγείται ο π. Βασίλειος (πάλιν καλά που δεν πρότεινε να τελούμε την Αναστάσιμη Λειτουργία τη Μεγάλη Παρασκευή!!! Φτηνά την γλυτώσαμε), απλά εξήγησαν στο ποίμνιό τους ότι πρέπει να μένουν μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Προς άφατη χαρά και αγαλλίασή τους η ανταπόκριση των πιστών ήταν εκπληκτική.

Απλά οι ιερείς το είπαν και το εξήγησαν την Μεγάλη Εβδομάδα και το επανέλαβαν πριν το “Χριστός Ανέστη” και ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό.

Δεν μπορεί άραγε να κάνει και ο π. Βασίλειος το ίδιο, αντί κάθε τρις και δύο να εισηγείται αντιευαγγελικές, αντικανονικές και αντορθόδοξες πρακτικές, που φανερώνουν το Νεοβαρλααμικό πνεύμα της σκέψης του και την Προτεσταντική υποδομή της θεολογίας του;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *