Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μας

του Γιώργου Ροδάκογλου

«Ο Μέγας Αλέξανδρος» είναι ένα «brand name» υψηλής δυναμικής » υπογράμμισε η Αγγελική Κοτταρίδη στην ομιλία της σε εκδήλωση της εφημερίδας Καθημερινή με τον
τίτλο ΗΓΕΤΕΣ.

Η αρχαιολόγος, διευθύντρια της ΙΖ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αναπληρώτρια διευθύντρια της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασε τον Αλέξανδρο ως ηγέτη που έγινε τμήμα της οικουμένης και ενέπνευσε μεταγενέστερους πολιτικούς, μεταμορφώθηκε σε μύθο που επιβιώνει μέχρι σήμερα, ενώ όπως είπε, είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ως αρχιστράτηγος και εντολοδόχος όλων των Ελλήνων ο Αλέξανδρος εκστρατεύει εναντίον των Περσών, δίνοντας νέα διάσταση στην παλιά αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής. Χάρη στον Αλέξανδρο, ο ελληνικός πολιτισμός φτάνει ως την Άπω Ανατολή και μετασχηματίζεται σε ελληνιστικό. Η ελληνιστική κοινή γίνεται κοινό σημείο αναφοράς των λαών από την Ευρώπη ως την Αίγυπτο και την Ινδία.
Το ανεξάντλητο απόθεμα του ελληνιστικού πολιτισμού, διάσπαρτο σε τρεις ηπείρους, γίνεται αφετηρία διαλόγου, πηγή ιδεών και ιδεολογιών, μήτρα νέου κόσμου που γεννά αυτοκρατορίες, σφραγίζει την τέχνη, εξελίσσει την επιστήμη και διαμορφώνει τη σύγχρονη κοσμοαντίληψη.
Ο Αλέξανδρος, ο μόνος ανίκητος, θεός παλεύει με στοιχειά και τέρατα διατηρώντας πάντα την απαράμιλλη γοητεία του που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου. Ο Αλέξανδρος εισβάλλει ξανά στη ζωή μας… Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν είχε φύγει ποτέ…
Εκατοντάδες εκατομμύρια αναφορές στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου, χιλιάδες βιβλία, εκατοντάδες ντοκιμαντέρ, ταινίες, έργα τέχνης και εκθέσεις ανά τον κόσμο μαρτυρούν ότι ο «ανίκητος» εξακολουθεί να γοητεύει και να συναρπάζει, παρέχοντας ένα απόλυτο πρότυπο. Ή, πιο πεζά, ότι το «Μέγας Αλέξανδρος» είναι ένα «brand name» υψηλής δυναμικής που μπορεί να εξυπηρετήσει διάφορες σκοπιμότητες…»

Η κυρία Κοτταρίδη αναφέρθηκε και στην πορεία των εργασιών για την δημιουργία Εικονικού Μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο με έδρα τις ΑΙΓΕΣ. Η ιστορία του μεγάλου στρατηλάτη θα φτάνει στους υπολογιστές και στα σπίτια όλων των χρηστών του διαδικτύου και θα περιέχει στοιχεία για το ευρύ κοινό και τους ειδικούς
Στο νέο εκδοτικό εγχείρημα της Καθημερινής με το τίτλο ΗΓΕΤΕΣ περιλαμβάνονται οι: Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Ρήγας Φεραίος, Ιουστινιανός, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος,και Ιωάννης Μεταξάς.

http://www.thousandnews.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *