Με την επανάληψη της είδησης προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη…

Δεν ξέρω βέβαια αν το πετυχαίνουν, αλλά ξέρω ότι ο οποιοσδήποτε διακανονισμός γίνεται αυτό τον καιρό (εφορία, ασφαλ. ταμεία κ.λ.π.) δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί.

 Είναι απλή αριθμητική…!!!

92.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ καθ’ οδόν για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Πακέτο μαμούθ που περιλαμβάνει 92.000 οφειλέτες που χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ, ενεργούς και διακόψαντες τη δραστηριότητά τους το τελευταίο εξάμηνο, έστειλε η διοίκηση του ΟΑΕΕ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η πλειοψηφία των οφειλετών, έχει χρέος 5000-15.000 ευρώ.  Ο ΟΑΕΕ είχε στείλει στο Κέντρο Είσπραξης και πέρυσι πακέτο 6.000 οφειλετών καθώς ο οργανισμός υποχρεούται να «παραδώσει» το 40% των οφειλετών του, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες είσπραξης .
Οι 92.000 οφειλέτες  πρέπει να γνωρίζουν ότι η διεκδίκηση των οφειλών  γίνεται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους και εντός 20 ημερών από την αποστολή ατομικής ειδοποίησης στον οφειλέτη. Δηλαδή, μετά την εκπνοή της προθεσμίας, το ΚΕΑΟ θα προχωρήσεις σε λήψη καταναγκαστικών μέτρων, αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει η δε ρυθμίσει το χρέος του.

Ειδικότερα:

1.Η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής συντάσσεται και αποστέλλεται στο ΚΕΑΟ εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της εμπροθέσμου καταβολής και όχι πέραν των 6 μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν καθυστερούμενες.

2.Μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή της από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ και αποδίδεται μοναδικός αριθμός. Με την απόδοση μοναδικού αριθμού η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής καθίσταται νόμιμος εκτελεστός τίτλος. Αυτοματοποιημένα μέσω ειδικού προγράμματος θα γίνεται ο διαχωρισμός των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και μη.

3.Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για τη ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail), και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση. Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών στον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή. Η ατομική ειδοποίηση αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής στο ΚΕΑΟ. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ξεκινούν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.

Ρύθμιση

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών, ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Αν η οφειλή βρίσκεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η ρύθμιση γίνεται από τα Ταμεία ενώ μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ, η ρύθμιση οφειλών γίνεται από το ΚΕΑΟ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές οφειλές που διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ εξακολουθούν να επιβαρύνονται με τις κάθε είδους προσαυξήσεις που προβλέπονται.

Να θυμίσουμε  ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ μεταφέρονται  από 1/7/2013 στο ΚΕΑΟ και οι οφειλές προς ΟΓΑ και ΕΤΑΑ από 1/1/2014 . Το ΚΕΑΟ θα καταργηθεί όταν ενσωματωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ταμείων στη φορολογική διοίκηση από 1/7/2014.
Για οφειλές κάτω των 5000 υπάρχει πρόβλεψη –σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται στις ειδοποιήσεις- οι οφειλές του να μεταφέρονται στην Εφορία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *