Εργασία και Παραγωγή στην Ελλάδα

Είστε σίγουροι ότι το επάγγελμα σας προσφέρει κάτι στην οικονομία της Ελλάδας; 

Το κείμενο που θα διαβάσετε είναι απλοϊκό και δείχνει την κατάσταση στην Ελληνική οικονομία.

Κάθε ένας που διαβάζει αυτή την στιγμή, εργάζεται κάπου. Είτε στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ίσως εργάζεται σε ένα επάγγελμα από τα παρακάτω: Σερβιτόρος, διανομέας, πωλητής σε κατάστημα, πωλητής στους δρόμους, οδηγός, δάσκαλος, γιατρός, αστυνομικός, στρατιωτικός και….
όλα τα άλλα επαγγέλματα του Τριτογενή τομέα (Υπηρεσιών) (είναι χιλιάδες).

Πολλοί λίγοι εργάζονται στον Πρωτογενή τομέα (αγρότες κλπ).
Πολλοί λίγοι εργάζονται στον Δευτερογενή τομέα (βιοτεχνίες, βιομηχανίες).
Πάμε τώρα στην οικονομία μιας χώρας. Οι κάτοικοι για να ζήσουν χρειάζονται αγαθά. Κατά αρχήν τροφή. Από αγροτικά προϊόντα, κρέας, γάλα, και βιομηχανίες τροφίμων. Ύστερα βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα (ρούχα, αυτοκίνητα, συσκευές, έπιπλα, υπολογιστές, τηλέφωνα και πολλές χιλιάδες άλλα είδη).

Κάθε ένας που εργάζεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα νομίζει ότι εργάζεται και προσφέρει στην χώρα του έργο και παραγωγή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. Οι εργαζόμενοι στον τριτογενή Τομέα ( οι πιο πολλοί που είναι το 80% της οικονομίας μας) δεν παράγουν πράγματα που να προσφέρουν στην οικονομία.

Δείτε απλά τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Ότι φοράμε, μέχρι και το βρακί, είναι εισαγωγής. Ότι είναι γύρω μας είναι εισαγόμενο. Από το κινητό, μέχρι τον καφέ μας, οι καρέκλες, το αυτοκίνητο, το πιάτο, ο υπολογιστής, το software, η οδοντόβουρτσα, το παπούτσι, οι διακόπτες ρεύματος, τα πόμολα στις πόρτες, οι κατσαρόλες, σχεδόν τίποτα δεν παράγεται εδώ πια. Δυστυχώς εκτός από τα βιομηχανικά είδη, ακόμα και οι τροφές μας είναι εισαγόμενες.
Κάθε ένα από αυτά τα αγαθά, έχει κατασκευαστεί ή παραχθεί κάπου έξω και το έχουμε πληρώσει σαν Έλληνες δίνοντας χρήματα από αυτά που βγάλαμε από την εργασία μας. Όμως αυτά τα χρήματα πάνε έξω. Είναι ένας ανοιχτός κύκλος, που συνεχώς μειώνει τα χρήματα που διακινούνται στην Ελλάδα.

Αν οι άνθρωποι δεν ασχοληθούν με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας δεν υπάρχει μέλλον. Πολλοί θα ρίξουν το φταίξιμο σε κυβερνήσεις, πολιτικές κλπ. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει κάθε ένα μας ξεχωριστά. Η επιλογή του επαγγέλματος, η διαπαιδαγώγηση από τους γονείς ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ή μη κατανόηση της πραγματικής οικονομίας, μας έχουν φτάσει εδώ.

Σε κάθε Έλληνα έχει γίνει πεποίθηση, αν δεν γίνει δημόσιος υπάλληλος (το υπέρτατης “αξίας” επάγγελμα) το πολύ πολύ να ασχοληθεί με τον τριτογενή τομέα, ιδιωτικός υπάλληλος, εμπόριο, καφετέριες, περίπτερα, ταξί, φροντιστήρια, γυμναστήρια, διαφημιστές, ηθοποιοί, γιατροί, σκεφθείτε όποιο επάγγελμα σας έρχεται στο μυαλό αν παράγει πραγματικά κάποιο υλικό αγαθό.

Κάθε άνθρωπος από το πιο μικρό παιδί μέχρι τον μεγαλύτερο άνθρωπο χρειάζεται τα πραγματικά προϊόντα για να επιβιώσει. Και φυσικά όλα αγοράζονται από έξω. Από τις πάνες, τις σβήστρες, τα ποτήρια, τις χαρτοπετσέτες, τις λάμπες, τις οδοντόκρεμες, τα κατσαβίδια, τα μανταλάκια, τους λέβητες, τα φορτηγά, κάθε μικρό ή μεγάλο πράγμα. Πληρώνουμε και τα λεφτά εξαφανίζονται. Μετά για να βγάλουμε λεφτά περιμένουμε να πουλήσουμε έναν καφέ σε μια καφετέρια, ένα σουβλάκι στο γυράδικο, να έρθει ένας ασθενής στο ιατρείο, να αγοράσει κάποιος μια τηλεόραση από το μαγαζί μας (είτε είναι δικό μας το μαγαζί είτε είμαστε υπάλληλοι).

Παράδειγμα σήμερα αγοράσαμε μια τηλεόραση 500 euro. Θα πάρει καταρχήν ΦΠΑ το κράτος 100 euro. Άλλα 70 – 100 euro θα βγάλει το κατάστημα. 300 euro όμως εξαφανίστηκαν από την Ελλάδα για πάντα και ούτε πρόκειται να τα ξαναδούμε ποτέ.
Κάθε μέρα που θα περνά τα χρήματα θα είναι πιο λίγα και ας εργαζόμαστε όλοι κανονικά.

 www.agoraartas.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

14 Comments

  1. Ανώνυμος

    gia th forologia pou exoume den eipe kaneis….sunaitero-ntavatzi to kratos….
    poios epeixirimatias 8a katsei edw!!!
    to 30% tis pagwsmias nautilias anoikoi se ellines k einai me 3ena sumferwnta gt edw einai kleftew….apo ti metapoliteusi douleuoun tin katareusi tis xwras

    Reply
  2. Ανώνυμος

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ.ΞΕΚΙΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΤΟ 1967 ΚΑΙ ΤΟ 1981 ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΤΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΙΝΕΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΟ ΑΝΕΡΓΟΣ .ΧΤΥΠΑΣ ΠΟΡΤΕΣ ….ΑΛΑΖΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ .ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ .ΑΛΛΑ ΒΑΣΑΝΑ ,ΤΡΕΞΙΜΟ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΑΔΕΙΑ,ΑΓΧΟΣ, ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΕΣ ,ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ…..ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΝΕΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΤΣΕΝΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑΤΗ ΖΩΗ.ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΙΟΥΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    5OOO ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΕΣΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΠΡΟΤΙΜΑ ΣΤΑ 5000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΑ 15000 ΔΑΝΕΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΗ ΔΕΝ ΒΡΕΙ ΓΑΜΠΡΟ

    ΕΤΣΙ ΘΑ ΨΟΦΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

    Reply
  4. kapsoulis

    Και βεβαια στο κλεισιμο των βιομηχανιων Πειραικης-Πατραικης,Ιζολα,Πιτσος κλπ,ολοι μας εχουμε μεριδιο ευθυνης.ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ που επαναπαυθηκαν στο καλο προιον που ειχαν χωρις να επενδυουν για ερευνα και αναπτυξη για συνεχη βελτιωση των προιοντων,φταινε κι οι κυβερνησεις γιατι αντι να επιβλεπουν οτι οι κρατικες επιδοτησεις θα πηγαιναν σε ερευνα και αναπτυξη,αυτες κατεληγαν σε Ελβετικους λογαριασμους…….

    Βιομηχανια θελουμε,οχι νεα ξενοδοχεια και ταβερνες,ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ.

    ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ…..

    Reply
  5. kapsoulis

    Σε φιλικο σπιτι εχουν ψυγειο Πιτσος Princess κατασκευης 1966…..Ουδεπωτε πηγε σε τεχνιτη.Ακομη και το λαστιχο της πορτας ειναι το αρχικο,το δε μοτερ του ΑΘΟΡΥΒΟ……
    Αργοτερα η Πιτσος ειχε σαν εταιρεια προβλημα γιατι οι Ελληνες πεσανε θυματα της γιαλιστερης διαφημησης και προφανως Πιτσος και Ιζολα δεν ηταν πλεον ΙN…..
    Τι θελω να πω……Καμμια χωρα δεν μπορει να ορθοποδησει αν δεν κανει βιομηχανια,ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ να κανουμε ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΨΥΓΕΙΟ,ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ κ.ο.κ

    ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΒΑΖΟΥΝ Σ ΑΥΤΑ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ….

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Δυστηχώς η αλήθεια είναι πικρή. Ούτε παντελόνια δεν παράγουμε εμένα ο πατέρας του φίλου μου είχε βιοτεχνία και αυτοκτόνησε από τα χρέη

    Reply
  7. Ανώνυμος

    NAI RE FILE 754 ALLA KSEREIS POSA ERGOSTASIA EKLEISAN APO APERGIES APO TOYS ARISTEROYW GIATI DEN ANTEXAN ALLO OI EPIXEIRHMATIES? H POSES EPIXEIRHSEIS DEN ANOIKSAN EKAITIAS TOYS?

    Reply
  8. ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΕΛΤΑ

    ΦΙΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΟΥ.ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ , ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ? ΟΤΑΝ Ο ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 50 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ΚΑΙ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΜΟΥΣ , ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ? ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΟΛΗ Η ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ……ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ? ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ? ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΒΗΣΕ Ο ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ…
    ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΥ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΗΓΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟ 35% ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥΣ……..ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ……
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΕΡΝΑΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ , ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΑΝ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΗΝ ΕΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ…………ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΤΙΣ ΗΛΙΘΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ , ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ………………………

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Τώρα θα γίνω κακός να πω ότι βασική τροχοπέδη στην (έστω μερική) εκβιομηχάνιση της Ελλάδας ήταν οι κομμουνιστές με τις ηλίθιες παρεμβάσεις τους??? (ξέρετε…"όχι στο κεφάλαιο, όχι στους επιχειρηματίες, δεν θα γίνουμε σκλάβοι των αφεντικών, έξω οι επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών κτλ κτλ κτλ)

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Φίλε μου εάν δεις την πολίτικη που ασκηθηκε σε όλα τα είδη της παραγωγής μέτα το 74' θα καταλάβης ότι υπάρχει σχέδιο.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *