«Τρίζει» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

«Τρίζει» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα“Τρίζει” το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ξένα δημοσιεύματα να θέλουν Ισπανία και Κύπρο στο κατώφλι του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, η …
γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προσέγγισε την περασμένη εβδομάδα τους Ισπανούς, για να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα, που δεν έχουν γίνει δεκτά, να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.

Εντωμεταξύ το δημοσίευμα σημειώνει πως βάσει των γερμανικών σχεδιασμών Ισπανία θα αντλήσει χρήματα από το ταμείο (το Βερολίνο υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 50-90 δισ. ευρώ) για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης.

«Η Ισπανία θα βγει από τη θύελλα χάρη στις δικές της προσπάθειες και με την υποστήριξη των κοινοτικών εταίρων μας γιατί αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το οικονομικό μέλλον της Ισπανίας, αλλά και η διατήρηση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης» είπε όπως σας έγραψε το star.gr το Σάββατο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της κεντρικής της τράπεζας της Κύπρου στους Financial Times, είναι πιθανή η προσφυγή της Κύπρου στην ΕΕ προκειμένου να ζητήσει βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις τις ελληνικής κρίσης στο τραπεζικό της σύστημα.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Πανίκος Δημητριάδης αναγνωρίζει ότι η προθεσμία στο τέλος του μήνα για την ανεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού της χώρας, η προσφυγή στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Επίσης, και ο πρόεδρος της Popular Bank, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Όπως τόνισε στους FT, «είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει η ανακεφαλαιοποίηση εάν όχι από την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η διάθεση για δάνεια προς την Κύπρο έχει στερέψει εδώ και μήνες».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *