Σκηνικό εικονικής σύγκρουσης με την τρόικα

Ανεβάζει τους τόνους ο Γιάννης Στουρνάρας, αναβάλλουν τις συζητήσεις για τη δόση οι Ευρωπαίοι

Να επαναπροσδιορίσει τη στάση της απέναντι στην τρόικα επιχειρεί η κυβέρνηση, ανεβάζοντας τους τόνους, δια στόματος του…

Γιάννη Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε συνέδριο της «Καθημερινής» επέρριψε ευθύνες στους εκπροσώπους των δανειστών για «αστοχίες σε προβλέψεις» τις οποίες αν είχε ενστερνιστεί θα είχαν «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία». Η επιθετική ρητορική που φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση εντάσσεται –για ακόμη μια φορά- στο πλαίσιο επικοινωνιακής πολιτικής εσωτερικής, κυρίως κατανάλωσης, ενόψει της έλευσης των κλιμακίων τις επόμενες ημέρες.

Αν ληφθεί υπόψη ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης μεταθέτει και τις συζητήσεις, σε πολιτικό επίπεδο, για την εκταμίευση της δόσης για έναν ακόμη μήνα, τότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους για κερδίσει πόντους στο εσωτερικό μέτωπο.

Στην πραγματικότητα οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται στην Ελλάδα με deadline για την υποβολή της έκθεσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, έχοντας αρκετό χρόνο για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Εν αντιθέσει με τα όσα επικαλείται ο Γιάννης Στουρνάρας οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας επιμένουν στο σκληρό ροκ διαρρέοντας ότι ο λόγος της αναβολής των συζητήσεων είναι η έλλειψη προόδου στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, όπως δήλωσαν τρεις εκπρόσωποι της Ε.Ε. στο Bloomberg News.

Εξαιτίας αυτού θεωρείται απίθανο να συζητήσουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στη συνάντηση της 17ης και της18ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για το θέμα.

Η απόφαση θα μετατεθεί το νωρίτερο για το Μάρτιο. Την ώρα που η ευρωπαϊκή πολιτική συζητά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας- μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μέσω χαμηλότερων επιτοκίων στη δανειακή βοήθεια-, το θέμα της εκταμίευσης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Το πλεόνασμα

Παράλληλα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αισθητά μεγαλύτερου από τις προβλέψεις, όπως αποκάλυψαν διαδοχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Στουρνάρας, δίνει προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πλεόνασμα που θα ξεπεράσει το 1 δισ. και θα είναι ικανό να απορροφήσει τις επιβαρύνσεις που δημιουργούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ειδικά μισθολόγια.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τώρα ένα απρόσμενο και πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί απόφαση του ΣτΕ: Το αντισυνταγματικό χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπερ σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να αλλάξει τον τρόπο είσπραξης του χαρατσιού μεταφέροντάς το στις ΔΟΥ τότε οι προβλέψεις για την εισπαξιμότητα θα υποβαθμιστούν, όπως και οι αντίστοιχες για τα Δημόσια έσοδα, το πλεόνασμα και τη φοροδοτική ικανότητα.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το περασμένο Σεπτέμβριο η τρόικα άφησε ένα χαρτί στο γραφείο του με προβλέψεις που έδειχναν ότι για το 2013 θα υπάρξει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα και ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2014 ύψους τριών δίσ. ευρώ. Και συμπλήρωσε ότι αν δεχόταν αυτές τις προβλέψεις της τρόικα τότε θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, εξαλείφοντας τα δυο βασικά αίτια της κρίσης που ήταν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Παραδέχτηκε πάντως, ότι από την άλλη πλευρά η δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε σε μείωση του βιοτικού επιπέδου με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να έχει συρρικνωθεί κατά 35%.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *