Σε ρυθμούς χελώνας ο έλεγχος της λίστας

Με αργούς ρυθμούς, παρά την κρισιμότητα του θέματος, ελέγχεται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο κατάλογος με τους 2.062 καταθέτες της HSBC στη Ζυρίχη, γνωστός και ως λίστα Λαγκάρντ.
Οπως εξήγησε χθες ο περιφερειακός διευθυντής Αττικής του ΣΔΟΕ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής, η καθυστέρηση οφείλεται στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία δεν έχουν αποστείλει ακόμη στην υπηρεσία του τα απαραίτητα δεδομένα, προκειμένου να γίνει σύγκριση των εγχώριων καταθέσεων με αυτές του εξωτερικού.

Αντίθετα, η…
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εμφανίζεται, κατά τον μάρτυρα, πιο συνεπής και έχει ήδη «ενισχύσει» το ΣΔΟΕ με τα σχετικά στοιχεία, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα των προαναφερόμενων προσώπων συμπίπτουν με το ύψος των καταθέσεών τους στην ελβετική τράπεζα.

Ωστόσο και το ΣΔΟΕ δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οπως εξομολογήθηκε ο μάρτυρας, αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ εξετάζει πέντε μεγάλες υποθέσεις (λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, κατάλογος με 54.000 συμπατριώτες μας με εμβάσματα στο εξωτερικό, κ.ά.) και για να προχωρήσει γρήγορα η διερεύνηση απαιτείται η αρωγή 100 ατόμων (είκοσι ανά περίπτωση). Παρά το σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, εστάλησαν μόνο τρία στελέχη, που γνωρίζουν αγγλικά και γαλλικά.

Ετσι, αποφασίστηκε να ελεγχθούν πρώτα οι τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωσταντίνου και άλλα 60 άτομα από τη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία εμφανίζουν τις μεγαλύτερες καταθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι το ΣΔΟΕ προχώρησε στην κλήση της Μαρίας Παντελή για το λογαριασμό ύψους 550 εκατ. δολαρίων του οποίου φέρεται ως διαχειρίστρια. Η τελευταία ειδοποίησε ότι θα καταθέσει υπόμνημα μέσω του δικηγόρου της.

Σήμερα αναμένεται να περάσει την πόρτα της προκαταρκτικής επιτροπής το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ο οποίος είχε εμπλέξει τη Μαργαρίτα Παπανδρέου στην κατάθεση των 550 εκατ. δολαρίων.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν καταθέσεις

Συνεχίζουν την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ για τα μη πολιτικά πρόσωπα οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν νέα στοιχεία από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί αιτήθηκαν να λάβουν τις μαρτυρικές καταθέσεις του πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, του στελέχους του ίδιου υπουργείου Χρ. Αθανασίου και του νομικού συμβούλου του Κράτους Αν. Μπάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα έχουν καταγράψει τα ΜΜΕ για τα λεγόμενα των τριών ανδρών ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις πολιτικές ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ, είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν υποστηρίξει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ετσι, οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της έρευνάς τους, ζήτησαν να δουν τις καταθέσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν στο εάν υπάρχει λόγος να κληθούν συμπληρωματικά.

Πηγή: enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *