Η Σκοπούλη και το «αμαρτωλό κύκλωμα φαρμάκων»

skopouli1

Καλώς επιμένει η υφυπουργός Υγείας κα Σκοπούλη να της ανατεθούν αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τα φάρμακα.
Επί των …
ημερών που ο σύζυγός της Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής, διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΟΦ έγιναν σημαντικά βήματα, προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του κυκλώματος των φαρμάκων.
Το σύστημα, όμως τον πολέμησε με φανατισμό και τον εξανάγκασε σε παραίτηση.
Γράφει μεταξύ των άλλων στο βιβλίο του «Οδοιπορικό για τη γνώση», Εκδόσεις της ΕΣΤΙΑΣ: «Το θέμα των φαρμάκων επανήλθε. Στις αρχές του 1999, ο Νικόλαος Φαρμάκης, υφυπουργός Υγείας, με ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κ. Σημίτης ήθελαν να βάλουν ξανά κάποια τάξη στο «αμαρτωλό κύκλωμα φαρμάκων». Σκεφτόταν, να μου προτείνουν να αναλάβω , αυτή τη φορά την προεδρία του ΕΟΦ. Η δυσάρεστη εμπειρία μου με τη «λίστα» με έκανε απρόθυμο να αναλάβω τη θέση που μου πρότειναν! Τους ευχαρίστησα για την τιμή, αλλά δήλωσα ότι ήθελα χρόνο για να σκεφτώ αν θα αναλάμβανα αυτό το έργο. Ουσιαστικά δεν ήθελα να χάσω τον καιρό μου χωρίς να είμαι βέβαιος ότι κάτι θα προσφέρω. Δεν ήμουν σίγουρος παρά τις διαβεβαιώσεις για απόλυτη κυβερνητική στήριξη, ότι το «κύκλωμα των φαρμάκων» μπορούσε να νικηθεί. Οι κυβερνώντες με διαβεβαίωναν, πράγματι, ότι οι αποφάσεις μου, ως προέδρου του ΕΟΦ, θα ήταν απόλυτα σεβαστές από το προϊστάμενο υπουργείο….» Το σύστημα τον πολέμησε λυσσαλέα, δεν είχε τη στήριξη του υπουργείου και πριν συμπληρώσει χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του παραιτήθηκε.
Στο βιβλίο του περιγράφει τη στενή πολιορκία του ΕΟΦ από το πανίσχυρο «κύκλωμα των φαρμάκων»
Μεταξύ των άλλων αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν, για να εμποδίζουν να παίρνουν άδεια κυκλοφορίας αντίγραφα φάρμακα, που ήταν φθηνότερα από τα πρωτότυπα, που θα μείωναν στη φαρμακευτικά δαπάνη του ΕΣΥ.
Μαγείρευαν, τα αποτελέσματα των ελέγχων ισοδυναμίας πρωτότυπων φαρμάκων και αντιγράφων, ώστε να μην δίδει ο ΕΟΦ άδεια κυκλοφορίας για αντίγραφα φάρμακα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *