Αν δεν υπάρξει ανακοίνωση αύριο, τότε η χώρα πάει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενώ τα χειρότερα θα ακολουθήσουν.

Γράφει ο Αδαμάντινος

Τα πράγματα εξελισσονται πολύ άσχημα για το μέλλον της Ελλάδας. Για οποιαδήποτε απόφαση και να ληφθεί, δεν θα έλεγα ότι φταίει η αναποφασιστικότητα αλλά περισσότερο, το μικρότερο κόστος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Οι ξένοι δεν είναι σαν τους Ελληνες πολιτικούς…

Στο σχήμα αριστερά, που μπορείτε να μεγενθύνετε με διπλό κλίκ, φαίνονται τα τέσσερα πιθανότερα σενάρια για την οικονομία της Ελλάδας, που θα ακολουθήσουν την αυριανή απόφαση κορυφής. Απο αυτά πιθανότερο φαίνεται το υπ’αριθμό 2, με τη λογική ότι θα έχει το φτηνότερο οικονομικό και πολιτικό κόστος για όλη την Ευρωζώνη. Από όσα έχουν ειπωθεί αυτό το σενάριο αντιστοιχεί σε haircut 40% των Ελληνικών ομολόγων.

Το 40% haircut όμως δεν είναι ικανό να κάνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, που θα απαιτούσε haircut πάνω από 80%! Ενα μεγάλο haircut όμως θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο πιστωτικό γεγονός, πληρωμή περισσοτέρων CDS, μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση, εντονότερο πρόβλημα στις Γαλλικές τράπεζες κλπ.

Αν γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα όρια των δυνατοτήτων τους τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα στις καταθέσεις. Η επιλεκτική χρεοκοπία όμως φαίνεται αναπόφευκτη και αναγκαστικά θα δημιουργήσει πρόβλημα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός αν εξαιρεθούν. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορεί να προκύψει πληρωμή κάποιων CDS .

Αν δεν υπάρξει haircut των Ελληνικών ομολόγων και η ΕΚΤ συνεχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα των Ελληνικών τραπεζών αγοράζοντας Ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά, τότε η Ελλάδα θα πρέπει συνεχώς να δανείζεται αυξάνοντας το χρέος της (σενάριο 1) κάτι που θα την οδηγήσει μετά απο κάποιο χρονικό διάστημα και αλλαγή των συνθηκών σε αναξέλεγκτη χρεοκοπία, έξοδο ακόμη και απο την ΕΕ και επιστροφή στη δραχμή.

Στην καλύτερη περίπτωση η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θεωρείται δεδομένη.

Αν δεν υπάρξει αύριο σαφής ανακοίνωση, τότε η χώρα θα πάει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενώ τα χειρότερα θα ακολουθήσουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *