Μαθήματα Παλαιογραφίας

  Περισσότερα από 7.500 σημαντικά χειρόγραφα από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και από τα πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων έχουν καταγραφεί έως στιγμής και φυλάσσονται στο Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, όπου και φέτος ξεκίνησαν τα μαθήματα παλαιογραφίας για εκείνους που επιθυμούν να
αποκτήσουν πείρα στην ανάγνωση παλαιών ελληνικών χειρογράφων.

    Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις γραπτές πηγές της ιστορίας και της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς περιεχόμενό τους είναι η ανάγνωση βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων, στοιχεία χρονολόγησης και περιγραφής, ανάλυση των μορφών γραφής, ιστορία της παράδοσης των φιλολογικών κειμένων και περιγραφή και ανάλυση ιστορικών εγγράφων.
ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ! ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ! ΟΤΑΝ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ!

    Reply
  2. Κων/νος

    Απορώ πολλές φορές διαβάζοντας σχόλια εδώ μέσα με μερικούς που διαγράφουν 1.000 χρόνια Βυζαντινής Ιστορίας και θεωρούν ότι κατάγονται απ΄ευθείας από τους αρχαίους Έλληνες. Φευ!
    Αποκρύπτουν συστηματικά το γεγονός ότι κατά την Βυζαντινή περίοδο ποτέ δεν σταμάτησε η διδασκαλία των Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και φιλοσόφων. Σκεφτείται ότι αν επί 1.000 έτη είχε σταματήσει, σήμερα δεν θα είχαμε ούτε ένα στίχο της Ιλιάδας να διαβάσουμε. Διαβάστε κανένα σοβαρό επιστημονικό βιβλίο και μην κλεινετε το μυαλό σας από φανατισμό (βλέπε "Τι είναι το Βυζάντιο"-Τζούντιθ Χέριν).
    Άλλωστε αυτα είναι γνωστά σε όποιον έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς κραυγές που θολώνουν την κρίση των αναγνωστών.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Τα αρχαία ελληνικά κείμενα ελευθερώνουν τη σκέψη και προτρέπουν για πνευματική αναζήτηση. Εξυμνούν την περιέργεια του ανθρώπου να θέτει ερωτήσεις γι' αυτόν και τον κόσμο. Τους βολεύει αυτό; Όχι βέβαια.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Εθνική Τράπεζα…βασικός μέτοχός της η εκκλησία της Ελλάδος.
    Ανάγνωση μόνο βυζαντινών χειρογράφων.
    Αρχαία Ελληνικά όχι.
    Θα ου πεις….μήππως άφησαν και τίποτα όρθιο τα καθάρματα? Την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας την ισοπέδωσαν.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *