Στο «στόχαστρο» η φοροδιαφυγή και τα έσοδα

Αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων που τους επέτρεπαν να ζουν, κάτω από την μύτη της εφορίας, μια άνετη έως πολυτελή ζωή, φέρνει για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες η επαναφορά της φορολόγησης βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Έτσι μικρομεσαίοι, από γιατρούς και μηχανικούς μέχρι ελαιοχρωματιστές κι ηλεκτρολόγους, ασχέτως αν για άλλη μια φορά δηλώσουν ψευδώς εισοδήματα ακόμη και…
κάτω από το αφορολόγητο όριο, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, αναλόγως των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως σπίτια και αυτοκίνητα. Το ύψος των φόρων θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, λόγω της επανεξέτασης από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών.

Εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει ψηλά τον πήχη και σε ότι αφορά την αύξηση των κρατικών εσόδων, αφού από τα 26 δις του πακέτου μέτρων ως το 2015, που οριστικοποιούνται τις προσεχείς ημέρες, περίπου τα 10 δισεκατομμύρια πρέπει να βρεθούν από αύξηση των φόρων.

Ανάμεσα στα εισπρακτικά μέτρα ως το 2015, εξετάζονται: νέα περαίωση, για όσους δεν είχαν δικαίωμα υπαγωγής στην πρότερη ρύθμιση, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, επιβολή ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά κι ακόμη το ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων, αναλόγως εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως όχημα και για την κατάργηση ή την περικοπή φοροαπαλλαγών. Μαζί με αυτά, εξετάζεται και η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.

Οι κομμένες ή κουτσουρεμένες φοροαπαλλαγές αφορούν τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ενοίκια και για το σπίτι παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη, πληρωμή διδάκτρων για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις και νοσήλια, κι ακόμη ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας, αμοιβές δικηγόρων και δωρεές. Το οικονομικό επιτελείο προσδιορίζει ατύπως το όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο θα ψαλιδιστούν οι φοροαπαλλαγές στις 60.000 ευρώ, ωστόσο δέχεται εισηγήσεις αυτό να είναι μικρότερο, καθώς τα οφέλη από τις εκπτώσεις φόρου γίνονται σημαντικά υψηλά, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ τον χρόνο, για όσους δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα από 44.000 ευρώ κι επάνω.

Στον φετινό προϋπολογισμό, οι 980 εν ισχύ φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, εκτιμήθηκε ότι θα «στερήσουν» από τα κρατικά ταμεία 7,87 δις ευρώ. Από αυτά: 3,4 δις είναι φόροι που ενώ θα έπρεπε, ο πολίτης τελικώς δεν τους αποδίδει ενώ άλλα 2,4 δις αφορούν απώλειες εσόδων από μειωμένους συντελεστές φορολόγησης. Συνολικά, οι φορολογούμενοι, πολλοί εξ αυτών όμως για τελευταία χρονιά, φέτος δεν θα πληρώσουν 1,3 δις από φόρους για αγορά πρώτης κατοικίας, τόκους δανείων, ενοίκια και μεταβιβάσεις ακινήτων, 800 εκατομμύρια από ειδικά καθεστώτα φορολόγησης, 170 εκατομμύρια από φόρους επί ιατρικών δαπανών κι ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, ενώ περίπου 840 εκατομμύρια ευρώ είναι φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων, που δεν θα πληρωθούν ποτέ στο Κράτος.

http://news.pathfinder.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

12 Comments

  1. microvios

    Τελικα, που ειναι ολοι αυτοι οι οικονομολογοι του καναπε που ηταν σιγουροι για την αναδιαρθρωση του πασχα????

    ΕΣΥ ΡΕ ΠΟΝΗΡΗΔΗ ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΗΣ,ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ; ΔΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ;
    ΕΛΛΗΝΑΡΑ,ΠΟΝΗΡΗΔΗ!
    ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΑΚΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ!
    ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΕΓΧΡΩΜΕ ΚΟΚΚΕ,ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΠΙΕΙΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ,ΝΑ ΜΗ ΞΑΝΑΦΟΡΕΣΕΙΣ ΝΤΙΖΕΛΑΚΙ…ΤΡΕΜΕ,ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    1.11 ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ. ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΛΑΜΟΓΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ. ΕΓΩ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΛΑΚΑΣ, ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΨΩΜΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ. ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΗΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΩ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;; ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΟΥΝΕ. ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ, ΘΑ ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΣΟ ΑΡΓΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!!! ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ, ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΑΝΑΒΑΛΟΥΜΕ!!!

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Να σου πω 1.22.
    Ειναι προφανες οτι δεν εχεις ρωτησει κανεναν και εισαι απλα αλλος ενας που πουλαει εξυπναδα.
    Οταν θα πλακωσει κανενας εισαγγελεας ομως θα κανεις την παπια…

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Συμφωνώ με τον 1:11, το έχω ακούσει και εγώ οτι είναι ο μόνος τρόπος για να μη μας φάνε οι πολιτικοί τα λεφτά που βγάζουμε για τα παιδιά μας.

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Φιλε ι ιντερπολ ασ πιάσει πρώτα τους πολιτικούς και ύστερα εμένα. Τίποτα δεν μπορούν να μου κάνουν. Και δικαστικά να με πάνε υπάρχει θα ισχυριστό το αυονόητο. Λες να μη ρώτησα Δικηγόρους και τράπεζες πρωτού αρχίσω να βγάζω τα λεφτά μου έξω?

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Ρε 12.49, ποιοι ειναι που δεν εχουν?
    Για κοιτα καλυτερα γυρω σου να δεις εξοχικα, αυτοκινητα, σκυλαδικα κλπ.

    Εσυ στην Ελβετια θα δεις τι θα παθεις. Η ιντερπολ σε ψαχνει…

    Τελικα, που ειναι ολοι αυτοι οι οικονομολογοι του καναπε που ηταν σιγουροι για την αναδιαρθρωση του πασχα????

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Εγώ εδώ και 3 χρόνια έχω ανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία και τα ΄"μαύρα" που βγάζω όλο το χρόνο τα στέλνω έκεί. Κανείς δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα ούτε να με ελέγξει. Ότι και να κάνει το κράτος τα αρχίδια θα μας κλάσει…. Ξυνήσαμε ευτυχώς μερικοί Έλληνες !!!

    Reply
  9. Ανώνυμος

    βρε βούρλα !! δεν το καταλάβατε οτι όσο αυξάνετε τους φόρους τόσο λιγότερα εισπράττετε;; ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ φωστήρες μου !! τ ο καταλάβατε ή να κάνω και κακά να σα κάνω τρπέζι ;(γιατί τιποτε άλλο για φαί δεν περισσεύει …)

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Τους εφοριακούς, θα τους ελέγξετε ποτέ;
    Μιλάμε για την απόλυτη μίζα.
    Μέχρι και τα παιδιά τους κυκλοφορούν με γκάμπριο.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Παλι οι μικρομεσαιοι θα την πληρωσουν. Το σχεδιο εξοντωσης τους καλα κρατει

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *