Πόσο μας κόστισαν – σε χρήμα – οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου;

Πολύ ακριβά φαίνεται πως πλήρωσε η ελληνική οικονομία τις πρόωρες κάλπες που στήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με…

δυο οικονομικές έρευνες, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς,ανακόπηκε απότομα η πορεία της ανάκαμψης και επιδεινώθηκε αισθητά το επιχειρηματικό κλίμα.

Όπως μεταδίδει το e-typos.gr, σύμφωνα με έρευνα της Icap που έγινε σε 1.043 επιχειρήσεις το 2014, σημειώθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια του Μνημονίου μικρή αύξηση του τζίρου και σημαντική άνοδος στα λειτουργικά κέρδη. Μάλιστα, οι βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες μειώθηκαν κατά 20%, γεγονός που ενίσχυε τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Αντιθέτως οι προοπτικές για το ελληνικό επιχειρείν είναι δυσοίωνες σύμφωνα με το δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ. Υστερα από τη μετεκλογική ευφορία των πρώτων μηνών, τον περασμένο Απρίλιο επιδεινώθηκε σημαντικά το κλίμα για τις επιχειρηματικές και καταναλωτικές προσδοκίες. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα στις βιομηχανίες ενώ απότομη είναι η προσγείωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους.

Η Ελλάδα είναι ξανά η πιο απαισιόδοξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με δεύτερη τη Βουλγαρία. Το 44% των πολιτών προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους (από 33% τον Μάρτιο) ενώ βελτίωση βλέπει μόλις το 13%. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την ανεργία, αφού το 52% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση της ανεργίας (από 37% του Μαρτίου). Η έλλειψη ρευστότητας έχει σκοτώσει την αγορά.

Η απόφαση των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ΑΝ.ΕΛ. να οδηγήσουν τη χώρα στις πρόωρες κάλπες έχει βαρύ κόστος για την οικονομία. Ψύχραιμες φωνές όπως αυτή του κ. Γ. Σταθάκη που συζητούσε τον καθορισμό μίας ημερομηνίας εντός του 2015 για την προκήρυξη των εκλογών χάθηκαν μπροστά στις κομματικές οχλαγωγίες για την επικείμενη κατάληψη της εξουσίας. Τώρα αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε κανένα σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα γινόταν αμέσως αποδεκτό από τη Μέρκελ, και στην καλύτερη περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα δεσμευθεί για ένα νέο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα, που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Η «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Ενοχλήθηκε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης από το τεκμηριωμένο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου το περασμένο Σάββατο (για απόφαση του Οργανισμού Διαιτησίας που προέβλεπε μειώσεις μισθών σε κλαδική σύμβαση) και εξέδωσε ανακοίνωση κατά της εφημερίδας μας. Από τη θητεία του ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα ρεπορτάζ ή διαψεύδονται ή επιβεβαιώνονται. Και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ήταν απολύτως ακριβές. Ο Οργανισμός Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) καθόρισε κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές με μείωση αποδοχών έως και 11,22% και η συμφωνία επικυρώθηκε και από το υπ. Εργασίας. Εάν ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι κακώς ενεπλάκη το υπουργείο στη συγκεκριμένη απόφαση μπορεί εύκολα να την ακυρώσει ώστε να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις μισθών. Αλλά πολιτική με απειλές δεν γίνεται, αυτά αλλού!

Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα κάνουν χρήση του «κατεπείγοντος» σε νομοσχέδια τα οποία απαιτούν επαρκή διαβούλευση. Από χθες συζητείται στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο Μπαλτά για την Παιδεία, με το οποίο ξηλώνονται όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια ενώ τροποποιεί το σύστημα επιλογής διευθυντών όπου βασικό κριτήριο θα είναι η ψήφος των καθηγητών! Και όμως, για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς οι διατάξεις του να δικαιολογούν αυτό το χαρακτήρα. Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές ισχύουν για την επόμενη χρονιά ενώ οι εγγραφές στα Πειραματικά θα γίνουν το καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και η διαδικασία ψήφισής του πιστοποιούν τη χρεοκοπία του συστήματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *