Ανασχηματισμός, νέος “Τσάρος” και Άγιο Πνεύμα. Όλα τα τελευταία σενάρια

Το παζλ του ανασχηματισμού, ο οποίος θα ανακοινωθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, έχει ολοκληρωθεί με το όνομα του υπουργού Οικονομικών να παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.
Ένα χρόνο μετά τον προηγούμενο ανασχηματισμό, η….
αντίστροφη μέτρηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα, έχει αρχίσει. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ενώ πέρασε το Σαββατοκύριακό του στο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ώστε να κλείσουν όλες οι λεπτομέρειες.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρισκόταν την Κυριακή όλη την ημέρα στο γραφείο του σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, αργά το βράδυ, συνοδευόμενος από τον κ/ Σταμάτη περπάτησε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός και την πλατεία Συντάγματος πριν επιστρέψει στο γραφείο του.
Τα σενάρια των τελευταίων ημερών, ήταν πολλά, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν απαντούσαν στις σχετικές ερωτήσεις.
Ο ανασχηματισμός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι η παραίτηση-απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη, δημιούργησε την εντύπωση ότι ίσως παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, αυτό τελικά δεν θα γίνει. Ο κ. Στουρνάρας οδεύει προς την Τράπεζα της Ελλάδας και ο αντικαταστάτης του θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού.
Αυτό το πρόσωπο παραμένει γρίφος, καθώς τις προηγούμενες ημέρες, πηγές κοντά στο Μαξίμου έκαναν λόγο για πολιτικό πρόσωπο, που θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο τώρα τα πράγματα αλλάζουν.
Το τελευταίο σενάριο, περιλαμβάνει άφθαρτο πρόσωπο, εκτός πολιτικής αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, κυκλοφόρησε και το όνομα του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, το οποίο προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο, που δημιούργησε η παραλυτική για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αναμονή.
Ο “Τσάρος” και οι… άλλοι
Πέρα από την “ηλεκτρική καρέκλα” του “Τσάρου” της οικονομίας, οι μόνοι που νιώθουν σίγουροι στη θέση τους είναι οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε παραμείνει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είτε αναβαθμιστεί σε άλλο (πιθανότατα και πάλι μνημονιακό) πόστο, θεωρείται επίσης σταθερός στην κυβέρνηση.
Μετακίνηση ή αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το Υγείας, όπου κατάφερε να κάνει πολλούς εχθρούς (και γαλάζιους) ίσως κριθεί από την είσοδο του Μάκη Βορίδη στο κυβερνητικό σχήμα, η οποία αναμένεται παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή ακραία δεξιών στοιχείων στην κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εταίρος θα κερδίσει ως αντάλλαγμα την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που επιθυμεί διακαώς το Ανάπτυξης, πόθος ο οποίος θα κριθεί στις “καραμπόλες”. Διαψεύδονται πάντως τα σενάρια για το Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, καθώς αν και η ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά αυτό τον τρόπο και στα πρότυπα Λοβέρδου- Αηδόνη θα ήταν επιθυμητή, η δικομματική ενδιαφέρεται επίσης να έχει σύμμαχους από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ για την προεδρική εκλογή.
Οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Συλβάνα Ράπτη φέρονται επίσης ως πιθανά νέα μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο ο κ.Σαμαράς δε μοιάζει διατεθειμένος να αποδεχθεί την αύξηση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα τον έφερνε αντιμέτωπο με αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Ο Θανάσης Τσαυτάρης φέρεται βέβαιος για αποχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο άλλωστε επιθυμεί η Ν.Δ για “ανοίγματα” προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Την έξοδο φαίνεται πως θα δουν και οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ.Σαμαράς φέρεται επίσης να εξετάζει την αξιοποίηση στελέχων που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος (σε θέση υφυπουργού στο Εξωτερικών που γνωρίζει καλά από παλιά), η Νίκη Τζαβέλλα (στο Περιβάλλοντος υφυπουργός για θέματα ενέργειας, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό) και η Ρόδη Κράτσα (υφυπουργός στο Παιδείας ή το Πολιτισμού).

http://news247.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *