Χ. Παμπούκης: Αγιογράφησε τον Γ. Παπανδρέου σαν το Στάλιν

«Τα δημοσιονομικά μας δεν είναι τόσο τραγικά» δήλωνε ο κ. Χάρης Παμπούκης στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, το Φεβρουάριο του 2010, κι ενώ η κρίση χρέους στην Ελλάδα ήταν ήδη εμφανής, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Wikileaks.

Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρεται ότι ο κ. Χάρης Παμπούκης, ένας συνταγματολόγος που «αποφεύγει τα φώτα της….
δημοσιότητας», ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που συζητούσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό πρέσβη, ο τότε υπουργός Επικρατείας είχε υποστηρίξει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις της Ελλάδας ήταν μεν πραγματικές, αλλά όχι τόσο τραγικές όσο δείχνουν οι αγορές.

«Δεν μας αξίζει αυτό που μας κάνουν οι αγορές», είχε αναφέρει ο κ. Παμπούκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε μεν ότι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε ότι οι Έλληνες είναι αρκετά υπεύθυνοι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αναφερόμενος στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Παμπούκης έκανε λόγο για μια «πατρική φιγούρα» για τους Έλληνες που μπορεί στους δύσκολους καιρούς να οικοδομήσει τη συναίνεση και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Επίσης, υποστήριξε ότι τα καλά νέα είναι ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγή και γρήγορη δράση από την κυβέρνηση.

Για τη ΝΔ και τον Σαμαρά

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συναίνεσης, ο κ. Χάρης Παμπούκης υποστήριξε ότι τόσο ο κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και η Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι μπορεί για να υπάρξει συνεργασία.

Για την εσωτερική ασφάλεια

Ερωτηθείς για την εγχώρια τρομοκρατία, ο τότε υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της 17 Νοέμβρη τροφοδότησαν αρνητικά συναισθήματα στην κοινή γνώμη.

Όταν ο Αμερικανός πρέσβης διατύπωσε προβληματισμό για την αύξηση των περιστατικών βίας και τρομοκρατίας το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Παμπούκης διαβεβαίωσε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα αξιοποιούσε επιχειρησιακά τις νομοθετικές αλλαγές που είχε εισάγει η προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή και θα εφάρμοζε τον κανόνα «ακολουθήστε τα χρήματα» για να εντοπίσει τις πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατικών ομάδων.

Πάντως, ο κ. Παμπούκης διατύπωσε αμφιβολίες για το εάν η εγχώρια τρομοκρατία έχει διασύνδεση με τη διεθνή και προσέθεσε ότι οι νέες τρομοκρατικές ομάδες είναι πολλές αλλά «όχι τόσο επαγγελματικές όσο η «17 Νοέμβρη».

Επίσης, στήριξε πλήρως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Ερωτηθείς από τον αμερικανό πρέσβη για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Χάρης Παμπούκης απάντησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εντός των χρονικών ορίων της θητείας της, αλλά «όχι εντός των επόμενων τριών μηνών».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και θέσεις για συγκεκριμένα θέματα, ωστόσο το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία θα ήταν μεγάλο.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο αμερικανός πρέσβης και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον κ. Παμπούκη να υποστηρίζει ότι η βελτίωσή τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα φανούν στην πορεία. Επίσης, υποστήριξε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει δυσκολίες στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» τις επιστολές μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν, εκφράζοντας πάντως διστακτικότητα για τη διαφορετική προσέγγιση των ζητημάτων. Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε, στηρίζει τις σχέσεις της στο νόμο, ενώ η Τουρκία στις συμφωνίες, κάτι που δεν θα λειτουργήσει. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων.

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *