Τελευταία Νέα

Μάστιγα η παράνομη υλοτομία στη Δυτική Μακεδονία

Μόνο το δασαρχείο Κοζάνης υπέβαλε 52 μηνύσεις και κατέσχεσε 132 τόνους παράνομης ξυλείας

Αφανίζονται τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η παράνομη ξύλευση στην περιοχή ..
προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.
Στους αλλοδαπούς λαθροϋλοτόμους που εισέρχονται κρυφά από τη γειτονική Αλβανία, προστίθενται και παράνομοι ημεδαποί ξυλοκόποι, οι οποίοι αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και αναζητούν λίγη ζεστασιά κόβοντας ξύλα από τα δάση της περιοχής. Οξύτερο είναι το πρόβλημα στην ελληνοαλβανική μεθόριο του νομού Καστοριάς, όπου οι επιτήδειοι που εισέρχονται παράνομα με μουλάρια από την Αλβανία έχουν αποψιλώσει στην κυριολεξία μεγάλες εκτάσεις δάσους στο Γράμμο. Ωστόσο, ακόμη και στα ημιορεινά της Κοζάνης, η παράνομη ξύλευση αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα διαθέτουν τηλεθέρμανση. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χωριά, όπου πολλοί κάτοικοι που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο λόγω του υπέρογκου κόστους, αναζητούν φθηνές λύσεις θέρμανσης και καταφεύγουν στα καυσόξυλα και στην παράνομη υλοτομία.
Δίνοντας τη διάσταση του προβλήματος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ενημερώνοντας για τα προβλήματα της περιοχής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Φλώρινα, υπογράμμισε: «Είμαστε μάρτυρες ενός μέγιστου οικολογικού εγκλήματος. Τα δάση της Δυτικής Μακεδονίας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, μία πολύ μεγάλη καταστροφή, ακόμη μεγαλύτερη και από την περίοδο μετά την μικρασιατική καταστροφή, τότε που είχαμε το μαζικό κύμα προσφύγων».
Για πρωτοφανή αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων σπάνιου δάσους στο Γράμμο μέσα σε λίγα χρόνια, μίλησε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς. Ο Δημήτρης Σαββόπουλος απέδωσε κυρίως το έγκλημα που συντελείται σε «λαθροϋλοτόμους από την Αλβανία», καθώς περνούν εύκολα τα «αφύλακτα» σύνορα, αλλά παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι και «ελληνικό». Ειδικότερα δήλωσε ότι «η αποψίλωση των δασών είναι ιδιαίτερα έντονη, παρά τη δημιουργία αναχωμάτων τους προηγούμενους μήνες που εμποδίζει τη διέλευση οχημάτων από τη γειτονική Αλβανία. Δυστυχώς οι Αλβανοί ξυλοκόποι εισέρχονται από τα δύσβατα μονοπάτια με ζώα, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της παράνομης ξύλευσης».
Επικαλέστηκε μάλιστα αεροφωτογραφίες, «οι οποίες αποδεικνύουν ότι μέσα σε 4 – 5 χρόνια, δηλαδή από το 2007, οπότε σταμάτησε να επανδρώνεται το φυλάκιο Τριλόφου, έχουν κοπεί περίπου 3.500 στρέμματα». Απηύθυνε έκκληση για άλλη μία φορά να στελεχωθούν τα ακριτικά φυλάκια, υπογραμμίζοντας πως «είναι καθοριστικής σημασίας για τη φύλαξη των δασών, αλλά και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής». Πρόσθεσε πάντως ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι γίνεται εκτεταμένη λαθροϋλοτομία και από ελληνικής πλευράς».
Εισάγουν τα κλεμμένα ξύλα
και τα πουλούν στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο δασάρχης Καστοριάς Χρήστος Λιάμης επιβεβαίωσε την έξαρση της λαθραίας υλοτομίας από Αλβανούς που εισέρχονται παράνομα με μουλάρια στην περιοχή του Τρίλοφου και του Γιαννοχωρίου. Ειδικά στη θέση «Φούσια», είπε ότι «υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν ότι τεράστιες εκτάσεις του Γράμμου έχουν αποψιλωθεί». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το 2012 πιάστηκαν 20 μουλάρια και 2 φορτηγά να κουβαλούν την παράνομη ξυλεία, τα οποία φυσικά κατασχέθηκαν. Βεβαίως, εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που δεν συλλαμβάνονται, οι οποίοι σύμφωνα με τον Χ. Λιάμη, αφού περνούν τα παράνομα καυσόξυλα στην Αλβανία, στη συνέχεια τα εισάγουν κανονικά μέσω του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής και τα πουλούν στη χώρα μας». Σημείωσε όμως ότι «αυξάνονται τα κρούσματα και της ντόπιας παράνομης υλοτομίας», καθώς το 2012 κατασχέθηκαν περί τα 850 χωρικά ξύλων, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες χρονιές. Επίσης, από 10 μηνύσεις ετησίως που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, το 2012 κατατέθηκαν από το δασαρχείο Καστοριάς πάνω από 100 μηνύσεις.
Η λαθροϋλοτομία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ακόμη και στην περιοχή της Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες πόλεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση. Σύμφωνα με το δασάρχη Κοζάνη Νικόλαο Σπυριδωνίδη, φέτος δόθηκαν σε 25 κοινότητες ποσότητες ξυλείας, που προέρχεται από νόμιμη διαδικασία και ελεγχόμενη υλοτόμηση, οι οποίες καλύπτουν μερικώς τις ανάγκες των κατοίκων. Ο Ν. Σπυριδωνίδης ότι «διαπιστώνουμε σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ότι υπάρχει έξαρση της λαθροϋλοτομίας. Είπε ότι το 2012 υποβλήθηκαν 52 μηνύσεις, έγιναν 42 κατασχέσεις εργαλείων παράνομης ξύλευσης, ενώ κατασχέθηκαν 132 τόνοι καυσόξυλων, καθώς και 2 αυτοκίνητα και ένα τρακτέρ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *