ΑΛΛΟ ΕΝΑ “ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ” ΤΩΝ “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ” ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΩΝ – ΣΧΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ:

1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της “Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless);

Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα και το υπουργείο δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία.  Πώς λοιπόν να τοποθετηθούμε;

Κάθε τσιπ είναι  ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων (rfid) και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με ποικίλους τρόπους πχ μέσω ενός φθηνού και απλού αναγνώστη rfid ή μέσω ενός δικτύου wi-fi ή με την ένταξη του συστήματος των καρτών  σε  κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε­c­h­e­l­on ή το “Γαλιλαίος”,  να εντοπιστεί πάραυτα.

Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε».

 Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»

Είναι λοιπόν δυνατό το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά τους δικαιώματα αλλά και την Εθνική μας Ασφάλεια  να τίθεται -ελαφρά τη καρδία- στο έλεος κάθε κακοποιού και κατασκόπου;
Είναι απολύτως αντισυνταγματικό το να παραπέμπονται λοιπόν τέτοια τεχνικά θέματα – επιλογές που είναι εξόχως σημαντικά για τα ατομικά μας δικαιώματα αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, σε υπουργικές αποφάσεις που δε θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή και κατ’ επέκταση από τον Ελληνικό Λαό.

Εάν στην ελληνική κάρτα το τσιπ είναι εξ επαφής, μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ αποστάσεως;

2. Για την παραγωγή της κάρτας θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας;
Έγινε γνωστό ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, αναφέρεται σε αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπ τόσο εξ επαφής όσο και εξ αποστάσεως: ”

Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η “Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” μπορεί να έχει και εξ επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι.  Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα παραπάνω.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *