ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Μια πολύ σημαντική απόφαση εξέδωσε ο Αρειος Πάγος και αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ανώτατοι δικαστές ανέτρεψαν προηγούμενη εφετειακή απόφαση και…
 έκριναν ότι αν ο κατασκευαστής που έχει αναλάβει μια οικοδομή δεν την παραδώσει στο χρονικό διάστημα που έχει δεσμευτεί, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.
Μάλιστα, ο Αρειος Πάγος λέει ότι θα πρέπει να πληρώσει ο κατασκευαστής και αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, π.χ. αν ο ιδιοκτήτης ήθελε να την ενοικιάσει ή ακόμη και καταβολή ποσών για ηθική βλάβη λόγως της στεναχώριας και της ταλαιπωρίας που προκάλεσε η καθυστέρηση του εργολάβου.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε σε κτίριο που ανέλαβε να φτιάξει ένας εργολάβος για λογαριασμό ιδιώτη ο οποίος θα το μίσθωσε σε κάποια νομαρχία με ενοίκιο 4.000 ευρώ το μήνα. Η καθυστέρηση πολλών μηνών έφερε την αγωγή και την επιδίκαση αποζημίωσης υπέρ του ιδιοκτήτη του ποσού των 36.000 ευρώ συν νόμιμους τόκους.

Ουσιαστικά το δικαστήριο επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην παράδοση ενός κτιρίου από μέρους του εργολάβου προκαλεί περιουσιακή ζημιά και πρέπει να αποζημιώνεται (απόφαση 1212/10).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θέτει τους εργολάβους προ των ευθυνών τους καθώς πολλοί καθυστερούσαν για διάφορους λόγους να δώσουν την οικοδομή την ώρα που είχαν δεσμευτεί στον ιδιοκτήτη. Κι έχει μεγάλη σημασία και για τις περιπτώσεις αντιπαροχών διότι πολλοί οικοπεδούχοι κατήγγειλαν καθυστερήσεις από την πλευρά του εργολάβου με τον οποίο είχαν υπογράψει το συμβόλαιο.

NEWSN.WORDPRESS.COM

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *