Η πτώχευση είναι ακόμα πιο βέβαιη με το σχέδιο στήριξης


Γράφει ο gpanouts

Θα πάρουμε 135 δις με επιτίκιο περίπου 5%, ΄δηλαδή όσο δανειζόμασταν μέχρι πρότεινος από τις αγορές . Για άλλα δύο χρόνια θα είμαστε ελειματικοί, υποτίθεται ότι θα μειώσουμε τα ελείματα αλλά πάλι θα έχουμε ελείματα . Συνεπώς το χρέος θα αυξηθεί . Από την άλλη φέτος προβλέπεται ύφεση 4% και θεωρείται πιθανόν η ύφεση με αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχιστεί μέχρι και το 2012 .
Ερώτηση κρίσεως : Με ποιά λογική αποφύγαμε με το σχέδιο στήριξης την πτώχευση ;
Τα δεδομένα λένε ότι σε 2 χρόνια θα είμαστε σε…
.

χειρότερη θέση . Θα έχουμε αυξήσει το χρέος και θα έχουμε συρρικνώσει την οικονομία μας, θα έχουμε δηλαδή ως οικονομία πιο λίγες δυνατότητες να πληρώνουμε τα τοκοχρεολύσια .
Ερώτηση : Αφού είναι βέβαιο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πτωχεύσει το ελληνικό Κράτος, τότε γιατί ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ ;
Η απάντηση είναι πολύ απλή . Το χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται στις ιδιωτικές τράπεζες, ευρωπαϊκές και ελληνικές κατά κύριο λόγο . Αν έκανε στάση πληρωμών τώρα το ελληνικό Δημόσιο τότε αυτά τα ομόλογα θα έχαναν το 30-50% της αξίας τους . Επειδή μιλάμε για ένα σύνολο 300+ δις θα υπήρχε κίνδυνος κατάρευσης κάποιων τραπεζών . Σε περίπτωση που δηλώναμε αδυναμία οι τράπεζες δανειστές μας δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι απέναντι μας . Θα έπαιρναν την χασούρα τους και δεν θα μας ξαναδάνειζαν για πολλά χρόνια . Συνεπώς δημιουργήθηκε το σχέδιο στήριξης για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, άλλωστε πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος ντόμινο από μία πτώχευση .
Έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο στήριξης από ΔΝΤ-ΕΕ και πέρασε ως νομσχέδιο από την ελληνική Βουλή . Τώρα πια φεύγει ο κίνδυνος από τις τράπεζες και μετακυλίεται στο ΔΝΤ . Μόνο που πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΔΝΤ δεν ανέχεται επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, όπως δέχονται οι τράπεζες . Το ΔΝΤ θα τα πάρει πίσω τα χρήματα που μας δίνει ότι και να γίνει, έχει αυτό τους τρόπους του και πρέπει να αρχίζετε να υποψιάζεστε τι θα συμβεί σε 2 χρόνια από σήμερα .

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *