Πως να απαλλαγείτε από τις παρωνυχίδες στα χέρια

Σε όλους μας έχει τύχει κάποια στιγμή να βγάλουν παρωνυχίδα στα δάχτυλα των χεριών, κάτι που είναι πολύ ενοχλητικό, προκαλεί οξύ πόνο στο νύχι, μας εμποδίζει ακόμα και στις πιο απλές, καθημερινές δραστηριότητες και πάνω απ’ όλα είναι πηγή σοβαρότερων δερματικών λοιμώξεων, εάν δεν την αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.

Η καλύτερη πρόληψη για να μην βγάζετε παρωνυχίδες είναι η καλή φροντίδα των νυχιών και του δέρματος γύρω από αυτά. Επίσης είναι καλό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, ασβέστιο και σίδηρο, αφού πρόκειται για ουσίες που βοηθούν στην καλή υγεία των νυχιών.

Εάν, ωστόσο, έχετε κάποια παρωνυχίδα, δείτε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε:

Βήμα 1

Μουλιάστε το χέρι σας σε χλιαρό νερό ή/και λάδι για 5-15 λεπτά. Αυτό θα μαλακώσει το δέρμα και θα απαλύνει τον πόνο. Επίσης θα μαλακώσει η παρωνυχίδα και θα είναι ευκολότερο να την απομακρύνετε.

Οι παρωνυχίδες προκαλούνται πολλές φορές από ξηρότητα στα χέρια και τα δάχτυλα. Επομένως, η τακτική ενυδάτωση (πχ με κάποια κρέμα χεριών) είναι η καλύτερη πρόληψη για να μην βγάζετε παρωνυχίδες.

Βήμα 2

Εφαρμόστε στο σημείο της παρωνυχίδας μια αντιβακτηριακή ενυδατική αλοιφή. Τυλίξτε το νύχι με ένα τραυμαπλάστ και αφήστε το όλη τη νύχτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση και θα μαλακώσει την παρωνυχίδα.

Βήμα 3

Κόψτε την παρωνυχίδα όσο πιο κοντά στην βάση της μπορείτε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κόψετε την παρωνυχίδα με τα δόντια σας. Αυτό δεν πρέπει να το κάνετε ποτέ. Επίσης ποτέ μην τραβάτε με το χέρι σας την παρωνυχίδα, επειδή το πιο πιθανό είναι να κόψετε ολόκληρο κομμάτι επιδερμίδας, να ματώσετε και να προκαλέσετε δερματική μόλυνση στο σημείο.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, πλύνετε πρώτα το κοπτικό εργαλείο με λίγο οινόπνευμα.

Βήμα 4

Καλύψτε την επιφάνεια στο νύχι σας με αντιβακτηριακή αλοιφή και καλύψτε το με τραυμαπλάστ όπως στο Βήμα 2. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε περίπτωση που κατά λάθος κόψατε/τραυματίσατε το δέρμα σε εκείνο το σημείο.

Αν την επόμενη μέρα έχετε ακόμα οξύ πόνο, ερυθρότητα ή/και πύον στο σημείο, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *