Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά


Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Επί των εισοδημάτων του 2009 σχεδιάζεται να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, τη συζήτηση για την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, και επιβεβαίωσε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Έτσι, μετά τις επιχειρήσεις, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για την εφορία.

Οι πληροφορίες μιλούν για ποσοστό, που θα φτάνει έως και 10%(!) επί των εισοδημάτων, που έχουν δηλώσει, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα είναι επί των αρχικών ή επί αυτών που προκύπτουν μετά την αφαίρεση των δαπανών. Συγκεκριμένα, η πρόταση μιλά για επιβολή κλιμακωτής εισφοράς, 5% για εισοδήματα έως 100.000 ΕΥΡΩ και 10% για εισοδήματα άνω αυτού του ποσού ! Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα υπάρχει όριο, πέραν απο …

… το οποίο θα επιβάλλεται το νέο χαράτσι. Το επικρατέστερο σενάριο μιλά πάντως για επιβολή της εισφοράς επί όσων έχουν καταγράψει κέρδη.

Η επιβολή αυτού του νέου φόρου έπεσε στο τραπέζι μετά τις αντιδράσεις, που προέκυψαν από την ανακοίνωση των μέτρων της Κυριακής, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συμμετέχουν στο κόστος του τριετούς προγράμματος λιτότητας. Γι΄ αυτό και δεν ανακοινώθηκε στις 2 Μαΐου !

Γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων καλείται μέσα σε λίγους μήνες να πληρώσει το μάρμαρο της καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων και μάλιστα ισοπεδωτικά. Δηλαδή, για τα χρήματα που λείπουν από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής, θα επιβληθεί εισφορά επί δικαίων και αδίκων: αυτό σημαίνει ότι – αν υπάρξει και συγκεκριμένο όριο άνω του οποίου θα μπει το χαράτσι – τότε θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι επαγγελματίες που δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους και όχι αυτοί που επιμελώς τα κρύβουν, δηλώνοντας κάτω ή πέριξ του αφορολόγητου ! Ακόμη περισσότερο ωφελημένοι θα βγουν οι φοροφυγάδες, αν η εισφορά θα αφορά μόνο σε όσους έχουν κέρδη ! Αρκεί να θυμίσουμε ότι έχει ήδη επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1% για όσους το 2009 είχαν εισοδήματα άνω των 100.000 ΕΥΡΩ, η οποία προστέθηκε στην άλλη έκτακτη εισφορά, που επιβλήθηκε πέρυσι – για τα εισοδήματα του 2007 άνω των 60.000 ΕΥΡΩ.

Την ίδια ώρα, αναμένονται οι λεπτομέρειες της νέας – δεύτερης μέσα σε πέντε μήνες – έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
capital

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *