Ευθεία αμφισβήτηση Σαμαρά από Ντόρα – Βλέπει Τσίπρα την ώρα που η Συγγρού συγκαλεί πολιτικό συμβούλιο

Τρελό άδειασμα του Αντώνη Σαμαρά από την Ντόρα Μπακογιάννη και ένα βήμα ακόμη στην αμφισβήτησή του και τη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ σηματοδοτεί η κίνηση της βουλευτού Α’ Αθηνών να ζητήσει και να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που ο κ. Σαμαράς συγκαλεί
πολιτικό συμβούλιο στη Συγγρού για να χαράξει την τακτική του απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ ότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους όχι μόνο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αλλά και τη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, αιφνιδίασε τη λεωφόρο Συγγρού εκεί που ο Αντώνης Σαμαράς και το φοβερό επιτελείο σκέφτονται όχι πώς θα προσφέρουν στον τόπο, αλλά μάλλον πώς θα διαλύσουν τη ΝΔ.

Γιατί το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραμένει κολλημένος στην καρέκλα της ΝΔ όταν αυτή έχει πιάσει πάτο στις δημοσκοπήσεις και με τους δεξιούς να τού λένε «σήκω και φύγε τώρα» από την ηγεσία του κόμματος μετά την ψήφιση των μνημονίων και την εφαρμογή τους μαζί με τον κολλητό του Ευάγγελο Βενιζέλο που κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία, σε διάλυση της δεξιάς παράταξης οδηγεί.

Ο κ. Σαμαράς με την κοντόφθαλμη τακτική πως η κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει, όπως του αρέσει να λέει, «τη χώρα στα βράχια» συγκάλεσε έκτακτο άτυπο πολιτικό συμβούλιο για να εμφανιστεί… δικαιωμένος για τις ανησυχίες του, να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να κόψει το δρόμο στους δελφίνους. Αυτό είναι που τον νοιάζει. Πώς θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ και όχι η διάσωση της χώρας.

Μόνο που υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Αφενός γιατί κινούμενος με βάση τις προσωπικές του επιδιώξεις δεν μπορεί να αντιληφθεί πλέον σε ποια κατεύθυνση οδηγούνται τα πράγματα (ποιος να του το πει άλλωστε από αυτούς που έχει δίπλα του) και αφετέρου γιατί ορισμένοι εκ των υποψηφίων διεκδικητών της αρχηγίας της ΝΔ έχουν άλλη άποψη από αυτόν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει ταχθεί υπέρ της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ ο κ. Σαμαράς ζητάει εθνική συνεννόηση, δηλαδή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συγκεκριμένη ατζέντα. Κυβέρνηση a la Παπαδήμου δηλαδή που πέρασε όλες τις θέσεις των δανειστών.

Η απόφαση του πρωτοκλασάτου στελέχους της ΝΔ να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα (στις 12:00) και λίγο πριν τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου (στις 14:00) του κόμματος και αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με δύο αρχηγούς κομμάτων (υπάρχει δηλαδή και έντονος συμβολικός χαρακτήρας) έχει προκαλέσει έκρηξη στη Συγγρού, παρά το γεγονός ότι αυτό που έλεγαν χθες ήταν «ουδέν σχόλιο».

Έχει δε μεγάλη σημασία να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κ. Σαμαράς στην ευθεία αμφισβήτησή του από την κ. Μπακογιάννη που με τον τρόπο αυτόν θέτει ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας και ανοίγει μάλιστα το πεδίο και στους υπόλοιπους δελφίνους, όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μπουν πιο ενεργά στην κούρσα της διαδοχής.

Η κ. Μπακογιάννη βλέπει πως αργά η γρήγορα οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία- έστω και επώδυνη- και πως αυτή πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή και σπεύδει να πάρει θέση για την επόμενη ημέρα κόντρα στη λογική του Α. Σαμαρά που φαίνεται να κινείται στην κατεύθυνση της καταψήφισης. Με την άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη έχουν συνταχθεί και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη και πηγές από το κόμμα αναφέρουν πως μία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μπορεί να δοκιμάσει τη συνοχή της ΝΔ.

Δηλαδή ο κ. Σαμαράς εφάρμοσε και ψήφισε τα μνημόνια. Τώρα αντί να επιλέξει να ανοίξει μόνος του τις διαδικασίες διαδοχής, εφαρμόζει  χάριν της καρέκλας μία τακτική που οδηγεί σε διάσπαση ή και διάλυση το κόμμα.
defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *